Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ψωμί ολικής αλέσεως

Προσπάθησα πολλές φορές να φτιάξω ψωμί ολικής αλέσεως που να ικανοποιεί την γεύση μου και άλλες φορές το έβρισκα πολύ στεγνό ενώ άλλες σαν να μην ήταν ολικής, μέχρι που βρήκα αυτή την συνταγή και νομίζω ότι είναι η καλύτερη από όλες.

Υλικά
2 κουταλιές ξηράς μαγιάς, περίπου 17 γραμμάρια
½ κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό

4 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
⅓ κυπέλλου καφέ ζάχαρη
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως (περίπου 420 γραμμάρια)
3 φλιτζάνια αλεύρι για κάθε χρήση (περίπου 390 γραμμάρια)
1 κουταλιά σούπας λάδι

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήστε να σταθεί για 15 λεπτά μέχρι να γίνει αφρώδη.


Ενώ η μαγιά ετοιμάζετε, χτυπήστε στο μπολ του μίξερ ελαφρά μαζί το λιωμένο βούτυρο, την καφέ ζάχαρη, το αυγό, το γάλα, και το αλάτι μέχρι να ενωθούν καλά.


Βάζουμε το μπολ στο μίξερ και με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε το αλεύρι ολικής ένα - ένα φλιτζάνι αφού έχει ενσωματωθεί το προηγούμενο.


Τώρα προσθέστε την μαγιά στην ζύμη, διατηρώντας το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να πάρετε ένα καλά ανακατεμένο μίγμα υγρής ζύμης. Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει μερικά λεπτά. Τώρα ήρθε η ώρα για να προσθέσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ φλιτζάνι κάθε φορά, με το μίξερ ακόμα σε χαμηλή ταχύτητα.


Αν η ζύμη είναι ακόμα υγρή, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι, μέχρι η ζύμη να ξεκολλά από τις πλευρές του μπολ. Προσπαθήστε να μην προσθέσετε πάρα πολύ αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια σας ή το μπολ. Μόλις σχηματιστεί η μπάλα ζύμη, ζυμώνουμε τη ζύμη για ένα άλλα 5 έως 7 λεπτά. Το πρόσθετο ζύμωμα βοηθά να παραχθεί περισσότερη γλουτένη, και η γλουτένη είναι αυτό που δίνει στο ψωμί την καλή υφή του!
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε το να σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


Ενώ η ζύμη φουσκώνει περνάμε με το βούτυρο δύο φόρμες για ψωμί. Συνήθως απλά τρίβουμε με ένα κομμάτι κρύο βούτυρο τα τοιχώματα και τον πάτο στις φόρμες.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει την πατάμε προς τα κάτω, και την βάζουμε πίσω στο μίξερ. Ανακατεύουμε τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 3-5 λεπτά για να απαλλαγούμε από τυχόν φυσαλίδες αέρα. Χωρίζουμε τη ζύμη στην μέση. Βάζουμε κάθε κομμάτι σε μία φόρμα.
Καλύψτε τις φραντζόλες και πάλι με καθαρή πετσέτα κουζίνας σας, και αφήστε να φουσκώσουν πάλι για άλλα 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. (Η ζύμη θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος.)
Ενώ η ζύμη φουσκώνει, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πριν τοποθετήσετε τα ψωμιά στο φούρνο, γρήγορα βουρτσίστε τις κορυφές με λάδι.


Ψήστε για 30-35 λεπτά. Αν το χρώμα του ψωμιού γίνεται πολύ σκούρο σκεπάστε τα καρβέλια με αλουμινόχαρτο.
Μετά το ψήσιμο, βγάλτε προσεκτικά τα καρβέλια από τις φόρμες και αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Μόλις το ψωμί σας είναι εντελώς κρύο αποθηκεύσετε το σε σακούλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: