Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Σοταρισμένα βατραχοπόδαρα

Τα βατραχοπόδαρα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που με την πάροδο των χρόνων έγινε περισσότερο 'τουριστικό'. Το φαγητό αυτό, που σερβίρεται υπό τη μορφή μεζέ, είναι ιδιαίτερα συνδεμένο με τα Ιωάννινα. Η γεύση του θυμίζει κατά πολύ τη γεύση από τα πόδια άγριων πουλιών κι αν ξεπεράσετε την ιδέα ότι πρόκειται για πόδια βατράχου θ' απολαύσετε ένα νόστιμο και τονωτικό γεύμα.
Εμείς θα σας δώσουμε μία μια εκδοχή του πιάτου με υπογραφή από το  La Grenouille , το φημισμένο γαλλικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη.

Υλικά
12 ζεύγη βατραχοπόδαρων Νωπά ή κατεψυγμένα και αποψυγμένα
1 1/2 φλιτζάνια γάλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι αλεύρι
16 κουταλιές σούπας βούτυρο φρέσκο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση
Χωρίστε κάθε ζευγάρι βατραχοπόδαρα και βάλτε τα σε ένα μπολ με το γάλα και βάλτε το στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Μεταφέρετε τα πόδια σε χαρτί κουζίνας, και στεγνώνουμε, πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι.
Βάλτε το αλεύρι σε ένα πιάτο και τα περνάμε σε παρτίδες, από το αλεύρι, τινάζοντας το περίσσευμα αλευριού, τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
Ζεσταίνουμε 6 κουταλιές της σούπας Βούτυρο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Προσθέστε τα μισά από τα πόδια των βατράχων και μαγειρεύουμε, μέχρι να ροδίσουν, 3-4 λεπτά.
Μεταφορά τα πόδια σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε το τηγάνι και ξαναβάζουμε 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο και τηγανίζουμε τα υπόλοιπα πόδια.
Αδειάζουμε πάλι το βούτυρο από το τηγάνι.
Στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο και το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το βούτυρο να αρωματιστεί και το σκόρδο είναι ελαφρώς ξανθό, περίπου 1 λεπτό.
Αφαιρέστε τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.

Για το σερβίρισμα, βάζουμε τα βατραχοπόδαρα στο κέντρο ενός πιάτου σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε με πατάτες και ντομάτες βραστές αν θέλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: