Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Σουβλάκια αρνίσιας συκωταριάς

Όταν Μ. Σάββατο του 1985 ανακαλύψαμε ότι είχαμε ξεχάσει να πάρουμε έντερα για το κοκορέτσι έπρεπε η συκωταριές που είχαμε ετοιμάσει να ψηθούν την επόμενη με κάποιον άλλον τρόπο. Ήταν η μέρα που αυτή η συνταγή φτιάχτηκε για πρώτη φορά.

Υλικά
1 1/2 κιλό αρνίσια συκωταριά καθαρισμένη κομμένη σε κύβους

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού ξίδι λευκό
5 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
5 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές σούπας ψιλοτριμμένη ρίγανη
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο χυμό λεμονιού
1 ξερό φύλλο δάφνης ψιλοτριμμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
10 φέτες ψωμί
Φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κομμάτια της συκωταριάς σε κύβους, 1/4 φλιτζανιού λάδι, το ξύδι, 2 κουταλιές σούπας δυόσμο, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, τη δάφνη, το αλάτι και το πιπέρι. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 3 ώρες ή έως την διάρκεια όλης της νύχτας.
Βάζουμε σε μπολ με νερό τα ξύλινα (καλαμάκια) για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά το 1/4 λάδι, τον υπόλοιπο δυόσμο, τον υπόλοιπο μαϊντανό, την πάπρικα, και το αλάτι και το πιπέρι και αφήστε στην στην άκρη.
Ετοιμάζουμε την φωτιά μας και παίρνουμε τα κομμάτια συκωταριάς από το μπολ και τα περνάμε στα ξυλάκια (πετάμε το υγρό από την μαρινάτα).
Περνάμε κάθε σουβλάκι από το μείγμα του δεύτερου μπολ και τα μεταφέρουμε στην σχάρα. Μαγειρεύουμε, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να ψηθούν, περίπου 10 λεπτά.
Αλείφουμε τις φέτες ψωμί με λίγο λάδι και τις πασπαλίζουμε με αλάτι πιπέρι. Ψήνουμε τις φέτες ψωμί μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Τοποθετήστε σουβλάκια πάνω στις φέτες ψωμιού και σερβίρετε με φέτες λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: