Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Πικάντικο τουρσί λεμόνι

Το αλάτι και τα μπαχαρικά μετατρέπουν τα φρέσκα κομμάτια λεμόνι σε ένα ξινό, αλμυρό τουρσί που θα ζωντανέψει πολλές συνταγές σας.
Εμείς τα χρησιμοποιούμε ως καρύκευμα σε συνταγές με ψητά ψάρια και κρέατα μέχρι άσπρο ρύζι στον ατμό.
Αυτή η συνταγή εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο 2014 σε μια παραλλαγή για τουρσί λεμόνι και από τότε την χρησιμοποιούμε σε πάμπολλες συνταγές.

Υλικά
10 μικρά λεμόνια κομμένα στα τέσσερα και κάθε φέτα στην μέση
1/4 φλιτζανιού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κουρκούμη
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού σπόρους μουστάρδας
1/2 κουταλάκι γλυκού σπόρους κύμινου
1/2 κουταλάκι γλυκού θυμάρι ψιλοκομμένο
12 μικρέ πιπεριές τσίλι ή 50 γραμμάρια αποξηραμένες πιπεριές τσίλι

8 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά σούπας τζίντζερ
1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας κόκκινο πιπέρι σε σκόνη ή καγιέν

Εκτέλεση
Τρίψτε τα λεμόνια με αλάτι και κουρκούμη μέσα σε ένα μπολ.
Βάλτε τα σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Σκεπάζουμε με το καπάκι και τα τοποθετείτε κοντά σε ένα παράθυρο με άμεσο φως του ήλιου. Αφήστε τα για 1 εβδομάδα αφού ανακινείται το βάζο καθημερινά για να διαλυθεί το αλάτι.
Μετά από 1 εβδομάδα, βάλτε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε μέσα τους σπόρους μουστάρδας, το θυμάρι και ψήνουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέστε το τσίλι, το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν, 4-6 λεπτά. Ανακατέψτε σε ξύδι, ζάχαρη, και σκόνης της κόκκινου πιπεριού.

Ρίξτε το μείγμα επάνω από τα λεμόνια μέσα στο βάζο και σφραγίστε το καπάκι. Ανακινήστε για να ανακατευτούν αφήστε να καθίσει για 1 εβδομάδα έως ότου να εμποτίσουν γεύσεις. Διατηρεί έως 1 έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: