Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Spring rolls Τα αυθεντικά

Υλικά
Για την μαρινάδα του χοιρινού
2/3 φλιτζάνι λεπτοκομμένο άπαχο χοιρινό
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού ρακί ή ούζο
1/2 κουταλάκι γλυκού άμυλο καλαμποκιού (νισεστέ)
1/4 κουταλάκι γλυκού λευκό πιπέρι

Για τη γέμιση
Ένα μικρό λάχανο ψιλοκομμένο περίπου 9 φλιτζάνια
2 φλιτζάνια μανιτάρια σε λεπτές φέτες
4 κουταλιές λάδι

Αλάτι και Λευκό πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ρακί ή ούζο
1/2 κουταλάκι γλυκού βαλσαμικό ξύδι
1 1/2 κουταλιές σούπας άμυλο καλαμποκιού (νισεστέ), διαλυμένο με μία κουταλιά της σούπας νερό
1 πακέτο φύλλα για Spring rolls (αυτή η συνταγή θα κάνει περίπου 25 ρολά)
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Ανακατέψτε το χοιρινό με τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ και αφήστε το για 20-30 λεπτά.
Κόψτε το λάχανο σε ψιλές λουρίδες και τα μανιτάρια τα κόβουμε σε φέτες.


Σε ένα γουόκ ή βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας λάδι . Τσιγαρίζουμε το χοιρινό κρέας.


Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε για άλλα δύο λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.


Προσθέστε το λάχανο και ανακατεύετε καλά.


Πασπαλίστε με αλάτι, με άσπρο πιπέρι, το ρακί και το βαλσαμικό ξύδι. Ανακατέψτε όλα μαζί, καλύψτε με το καπάκι και αφήστε να βράσει σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, ή μέχρι να μαραθεί το λάχανο.


Ανοίξτε το καπάκι και προσθέστε το αραιωμένο άμυλο καλαμποκιού και ανακατέψτε καλά. Το μίγμα θα αρχίσει να πήζει. Δεν θέλετε να υπάρχει πολύ υγρό στο μείγμα, αν έχει προσθέσετε περισσότερο καλαμποκάλευρο ή νερό αν χρειαστεί.
Τέλος, προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε όλα καλά. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Το κλειδί για το τύλιγμα τα spring rolls είναι να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι πολύ σφιχτά και δεν θα μας ανοίξουν.
Πάρτε τα φύλλα spring rolls και τοποθετήστε τα μπροστά σας έτσι ώστε η γωνία να είναι στραμμένη προς το μέρος σας. Χρησιμοποιήστε περίπου μιάμιση κουταλιές του μίγματος ανά ρολό, λίγο ποιο μέσα από τη γωνία που βρίσκεται πλησιέστερα προς σας.
Τυλίξτε το προς τα πάνω μία φορά και γυρίστε μέσα τις πλαϊνές πλευρές.


Συνεχίστε το τύλιγμα σε ένα σχήμα πούρου. Με τα δάχτυλά σας, βουρτσίστε λίγο νερό στην γωνία του κλεισίματος για να το σφραγίσει.


Τοποθετήστε το κλείσιμο προς τα κάτω σε ένα δίσκο. Αυτή η συνταγή κάνει περίπου 25 ρολά (μπορείτε επίσης να τα ετοιμάσετε και να τα παγώσετε και να τα ψήσετε άλλη μέρα).


Για να τα τηγανίσουμε χρησιμοποιήστε ένα μικρό κατσαρόλι ή ένα βαθύ τηγάνι (το οποίο απαιτεί λιγότερο λάδι) το λάδι να είναι τόσο όσο ίσα-ίσα να βυθιστούν τα ρολά όταν τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά.
Βάλτε λίγα κάθε φορά ρολά για τηγάνισμα και γυρίστε να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.


Βγάλτε τα ρολά από το τηγάνι και αφήστε τα σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.

Σημείωση. Τηγανίζουμε τα ρολά γρήγορα μετά το τύλιγμα τους για να μην υγρανθεί πολύ το φύλλο.
Αν θέλετε να τα έχετε έτοιμα για άλλη μέρα μπορείτε να τα καταψύξτε αφού τα βάλετε σε έναν δίσκο και όταν παγώσουν να τα μεταφέρετε σε σακούλα για να τα φιλάξτε.

Τηγανίζετε τα κατεψυγμένα κατευθείαν μόλις τα βγάλετε δεν θέλουν απόψυξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: