Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Κρεατόπιτα με πασχαλινό αρνάκι

Υλικά για τη γέμιση
1/2 - 1 κιλό αρνάκι κομμένο σε κομματάκια
1 φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ή τριμμένη φέτα
1 αβγό
1 πατάτα βρασμένη και λιωμένη με ένα πιρούνι
φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 κουτάλι σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
φλιτζάνι. νερό
αλάτι/πιπέρι/ρίγανη

Υλικά για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
1 ποτήρι χλιαρό νερό (μπορεί να χρειαστεί παραπάνω)
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση
Για τη γέμιση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο με τη ρίγανη.  Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το κρέας με τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για το φύλλο
Σε μία λεκάνη βάζουμε το λάδι και το νερό και προσθέτουμε το αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι , μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν γίνει πολύ σκληρή την αραιώνουμε με ελαιόλαδο και χλιαρό νερό. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε κάθε μέρος με έναν πλάστη, ώσπου να γίνουν 2 φύλλα με πάχος ένα εκατοστό περίπου το καθένα.
Βάζουμε το ένα φύλλο σε ένα ταψί, το καλύπτουμε με τη γέμιση και από πάνω σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, γυρίζοντας τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν, προς τα μέσα. Ραντίζουμε την πίτα μας με νερό και ελαιόλαδο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: