Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Μαγειρίτσα η εορταστική

Υλικά
1 συκωταριά
½ κιλό εντεράκια
2 ματσάκια άνηθο
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι καυκαλίδες
2 μαρούλια τρυφερά
8 – 10 κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξηρό
2 ώριμες ντομάτες
2 αβγά
χυμό 2 λεμονιών
3 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο ή 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι.


Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα εντεράκια που τα γυρίζουμε με τη βοή­θεια μιας βελόνας πλεξίματος ή με ένα ξυλάκι (από Κινέζικο). Τα βάζουμε όλα σε ελαφρά αλατισμένο νερό να πάρουν βράση, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε 15 λεπτά περίπου.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυ­ώσουν.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε και πλένου­με καλά τα χορταρικά. Επάνω σε ξύλο με τη βοήθεια ενός με­γάλου μαχαιριού κόβουμε όλα τα υλικά ψιλά - ψιλά.
Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το βού­τυρο ή το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα συκωτάκια ελαφρά, σβήνουμε με λίγο άσπρο κρασί.
Ρίχνουμε σιγά - σιγά τα χορταρικά και τις ώριμες ντομάτες τριμμένες. Αλατοπιπερώνουμε καλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 -1 ½ ώρα σε πολύ σιγανή φωτιά.
Όταν αρχίσει να γίνεται πηχτή η μα­γειρίτσα σβήνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε.
Όταν είναι ή ώρα να τη σερβίρουμε τη βάζουμε επάνω στη φωτιά. Χτυπάμε τα αβγά, πρώτα τα ασπράδια κι ύστερα τους κρόκους, ρίχνουμε σιγά - σιγά το χυμό των λεμονιών, αβγοκόβουμε πιάνοντας με βαθιά κουτάλα υλι­κό από την κατσαρόλα και ρίχνοντας το στο μπολ με το αβγολέμονο. Ενώνουμε το μίγμα αδειάζοντας το στην κατσαρόλα, κουνάμε ελαφρά από τα δύο πιασίματα την κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε για 2 - 3 λεπτά επάνω στη φωτιά. Σερβίρουμε.

Εκτυπώστε την συνταγή σε κάρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: