Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά (για 6 τσουρέκια)
1 κιλό αλεύρι και λίγο ακόμη
250 γραμ. βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
75-80 γραμ. φρέσκια μαγιά
400 γραμ. ζάχαρη
5 αβγά
2 κουταλιά σούπας μαστίχα κοπανισμένη
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι (κοφτή)
1 κουταλιά γλυκού αλάτι (κοφτό)
2 κουταλιά γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

4 κουτάκια βανίλια σκόνη
80 γραμ. ολόκληρα αμύγδαλα χοντροκομμένα
1 κρόκο αβγού ελαφρά χτυπημένο με λίγο νερό
6 κόκκινα αβγά προαιρετικά

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 50 βαθμούς C.
Ετοιμάζετε τη ζύμη
Ρίχνετε τη μαγιά σε μπολ με το γάλα και ανακατεύετε να διαλυθεί.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ για 5 λεπτά περίπου, να ενωθούν καλά. Αρχίζετε να προσθέτετε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας πάντα στη μεγάλη ταχύτητα μέχρι το μείγμα να έχει ενιαία υφή και να έχει φουσκώσει  περίπου 10 λεπτά.
Σε άλλο μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το μισό αλεύρι και προσθέτετε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά με σπάτουλα, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το γάλα με τη μαγιά.
Χρησιμοποιείτε το μίξερ με τους αναδευτήρες της ζύμης για να ενώσετε όλα τα υλικά του μπολ, μέχρι απλώς να αποτελούν ζύμη (2-3 λεπτά). Τη συγκεντρώνετε, σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα και το βάζετε στο φούρνο των 50 βαθμών C για 15 λεπτά με λίγο ανοικτή την πόρτα.

Βγάζετε τη ζύμη και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι και το μείγμα των αβγών με το βούτυρο και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας για λίγο με τα εξαρτήματα της ζύμης και μετά με το χέρι, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο αλεύρι, μέχρι να έχετε μια μαλακή ελαστική ζύμη που στο τσακ να ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα.
Μόλις αρχίζει να ξεκολλάει, πασπαλίστε το πάνω μέρος της ζύμης με αλεύρι, αλευρώστε και μια επιφάνεια εργασίας και αδειάστε την πάνω της.
Με μαχαίρι χωρίστε την ζύμη στα 6 και πάντα με αλευρωμένα χέρια, πάρτε κάθε έκτο, κάντε το περίπου μπάλα και βάλτε το σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο (3 μπάλες ανά ταψί αραιοβαλμένες). Βάλτε τα 2 ταψιά στο φούρνο (50 βαθμοί C) για 20 λεπτά.

Πώς θα κάνετε τα τσουρέκια
Παίρνετε κάθε κομμάτι ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγετε σαν χοντρή γραμμή με τα χέρια. Κάνετε διπλές ή τριπλές πλεξούδες ή δίνετε άλλο σχήμα ανάλογα με την έμπνευσή σας. Μεταφέρετε με προσοχή σε ταψί και προσθέτετε πιέζοντας το κόκκινο αβγό (προαιρετικά) στη μία άκρη. Αλείφετε με πινέλο τα τελειωμένα τσουρέκια με τον χτυπημένο με το νερό κρόκο και προσθέτετε πάνω τους τα χοντροκομμένα αμύγδαλα. Αφήνετε έτσι να περιμένουν 35-45 λεπτά. Σ' αυτό το διάστημα τα τσουρέκια θα φουσκώσουν πάλι.
Αν τα κάνετε σε κρύα εποχή (π.χ. χειμώνα) βάλτε πάλι σε φούρνο 50 βαθμών C.
Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175-180 βαθμούς C με αέρα.

Ψήσιμο
Τοποθετείτε τα δυο ταψιά με τα τσουρέκια στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 45-50 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο, αντιμεταθέτοντάς τα στα 25 λεπτά (μέση του χρόνου περίπου). Έχετε δε γενικά το νου σας μετά τα 40 λεπτά ώστε λόγω και του αέρα να μην αρπάξουν.

Βγάλτε τα και βάλτε τα (προσοχή καίνε και σπάνε σχετικά εύκολα) σε σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Τυλίξτε τα σε πάνινη πετσέτα ή διατηρείστε τα για αρκετές μέρες (αν φυσικά μείνουν) κλεισμένα σε διαφανή μεμβράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: