Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Κοτόπουλο στο πυρέξ με μπέικον και μπεσαμέλ

Ένα βραδινό εύκολο ιδικά αν σας έχει περισσέψει κοτόπουλο. Μπορείτε να πάρετε και έτοιμο ψημένο κοτόπουλο ή να το ετοιμάσετε εσείς.
Η γεύση που δίνει το μπέικον και η μπεσαμέλ κάνει την συνταγή ελαφριά και εύγευστη.

Υλικά
1 ψημένο κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και σε κομμάτια ή 2 στήθη κοτόπουλου άψητα χωρίς κόκαλο.
350 γραμ. μπέικον (ψιλοκομμένο)

10 φέτες τυρί για τοστ
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
3 φλιτζάνια γάλα
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 ½ κουταλάκια γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι καπνιστή πάπρικα
½ κουταλάκι αλεσμένο μαύρο πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
1 ½ φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά
¼ φλιτζάνι παρμεζάνα τυρί

Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσετε ψημένο κοτόπουλο βγάζετε τα κόκαλα και το ψιλοκόβετε. Αν πάρετε στήθος κοτόπουλου το κόβετε σε μικρά κομμάτια και το σοτάρετε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αρχίσει να πάρει χρώμα.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
Σε ένα πυρέξ αλείφετε με βούτυρο και απλώνετε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Βάζετε από πάνω σε όλη την επιφάνια το μπέικον και μετά τις φέτες τυρί του τοστ.


Λιώστε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Χτυπήστε ελαφρά το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Σιγά-σιγά προσθέστε το γάλα, ενώ ανακατεύετε για να μην σβολιάσει. Αυξήστε της θερμοκρασία σε δυνατή και μαγειρέψτε, ενώ ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα και να βράσει.


Αφαιρέστε από τη φωτιά και ανακατέψτε με τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, το αλάτι, την  καπνιστή πάπρικα, και το μαύρο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και περιχύνουμε στο πυρέξ πάνω από τις φέτες τυριού. του τυριού στο πιάτο κατσαρόλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε μαζί το λιωμένο βούτυρο, την φρυγανιά και την παρμεζάνα μέχρι η φρυγανιά να υγρανθεί από το βούτυρο. Απλώστε το μίγμα φρυγανιάς πάνω από την μπεσαμέλ στο πυρέξ. Τοποθετήστε το στον φούρνο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά ώστε η σάλτσα να πήξει ελαφρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: