Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Γλυκό Jalebi Από Street Food Athens

Το Jalebi είναι ένα γλυκό που γίνεται σε όλη την Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλυκό που είναι ένα σημαντικό μέρος στα πανηγύρια και τις γιορτές. Αποτελείται από ένα τηγανητό κουρκούτι, το οποίο στη συνέχεια εμβαπτίζεται σε ένα σιρόπι ζάχαρης.

Υλικά
Για τον χυλό
1 ½ φλιτζάνι (210g) αλεύρι για κάθε χρήση
1 ½ φακελάκι (4g) ενεργού ξηράς μαγιάς
1 κουταλιά σούπας (15 ml) συν 2 / 3 φλιτζάνι (158 ml) νερού

2 κουταλιές σούπας (16g) Νισεστέ
2 κουταλιές σούπας (30 g) φρέσκο βούτυρο
3-4 κλωστές σαφράν

Για το Σιρόπι
1 φλιτζάνι (237 ml) νερού
1 φλιτζάνι (200 g) κρυσταλλικής ζάχαρης
3-4 κλωστές σαφράν ή χυμό ροδιού για κόκκινο χρώμα

Εκτέλεση
Κάντε τον χυλό
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 κουταλιά της σούπας χλιαρό νερό, και αφήστε το να καθίσει για 10 λεπτά. Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι και το νισεστέ να συνδυάσουν. Στη συνέχεια, προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο λιωμένο, το σαφράν και 2/3 φλιτζανιού νερό. Ανακατέψτε μέχρι να μην υπάρχουν πλέον σβώλοι και να γίνει ένας παχύς χυλός.


Ρυθμίστε την πυκνότητα αν χρειάζεται. Θα πρέπει να μοιάζει με ένα παχύ, κίτρινο χυλό για τηγανίτες. Αν είναι πολύ πηκτός, δεν θα βγει από το κορνέ σωστά, και αν είναι πολύ λεπτό, θα είναι δύσκολο να διαμορφώσει.


Εάν χυλός είναι πολύ αραιός προσθέστε αλεύρι μία κουταλιά κάθε φορά για να επιτευχθεί η επιθυμητή πυκνότητα.
Εάν το κτύπημα είναι πάρα πολύ παχύ, προσθέστε μια μικρή ποσότητα του επιπλέον νερού, και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας περισσότερο εάν είναι απαραίτητο.

Αφήστε τον χυλό στην άκρη για 15 λεπτά και μετά ελέγξτε ξανά την πυκνότητα του. Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε το στην άκρη, ενώ προετοιμάζετε το σιρόπι για το jalebi, και ζεσταίνουμε το λάδι για το τηγάνισμα.

Για το σιρόπι
Στο σιρόπι βάζουμε λίγες κλωστές σαφράν για να δώσουν το κίτρινο χρώμα αλλά επίσης συνηθίζετε να προσθέτουμε και άλλα συμπεριλαμβανομένων λεμόνι, λάιμ, κάρδαμο, σιρόπι ροδιού και ροδόνερο για να δίνουμε διαφορετικά χρώματα. Δοκιμάστε τη βασική συνταγή πρώτα, και στη συνέχεια να πειραματιστείτε με τις δικές σας προσθήκες.


Προσθέστε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Γυρίστε τη θερμότητα χαμηλά που ίσα να βράζει.
Βράζετε το σιρόπι μέχρι να φτάσει στο στάδιο που αν σηκώσετε την σπάτουλα η σταγόνα να αργή να στάξει. αφήστε το σιρόπι να κρυώσει αυτό θα πάρει περίπου 10-15 λεπτά.


Για αυτήν την συνταγή, θέλετε ένα ενιαίο σιρόπι.
Αν δεν κάνει σταλαγματιά ή σπάει γρήγορα, σιρόπι σας δεν είναι ακόμα έτοιμο.
Αν πάλι δεν στάζει το σιρόπι και μένει πάρα πολύ, θα πρέπει να προσθέσετε επιπλέον νερό ή να το κάνετε πάλι.


Αφαιρέστε το σιρόπι από τη φωτιά μόλις φτάσει την επιθυμητή συνοχή. 


Στη συνέχεια, γρήγορα ανακατεύετε το σαφράν ή ότι άλλο προτιμάτε.


Μαγειρεύοντας τα jalebi
Ζεσταίνουμε το λάδι. Γεμίστε μια κατσαρόλα με αρκετό λάδι.
Για να ελεγχθεί η θερμοκρασία του λαδιού χωρίς θερμόμετρο, τοποθετήστε το άκρο από ένα ξύλινο κουτάλι ή μια οδοντογλυφίδα μέσα στο λάδι. Αν οι φυσαλίδες αρχίζουν να σχηματίζονται γύρω από το κουτάλι το λάδι σας είναι έτοιμο.


Δώστε στο κουρκούτι ένα γρήγορα ανακάτεμα με μια σπάτουλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον χυλό σε ένα καθαρό μπουκάλι από μουστάρδα ή κέτσαπ με στόμιο απλά φροντίστε να το πλύνετε καλά πριν από τη χρήση.
Αν δεν έχετε διαθέσιμο ένα μπουκάλι συμπίεση, μπορείτε να ρίχνετε τον χυλό σε μια πλαστική σακούλα για τρόφιμα, και κόψτε μια μικρή τρύπα σε μια γωνία, όταν είστε έτοιμοι για τηγάνισμα.


κάντε μερικά jalebi (σε ότι σχήμα θέλετε πειραματιστείτε) στο λάδι. Χρησιμοποιώντας το μπουκάλι σας, πιέστε ή ρίξτε το μίγμα στο καυτό λάδι σε κουλούρες ή σπείρες.  Μόνο να κάνετε μόνο 3-4 jalebi σε μια παρτίδα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός το τηγάνι.
Να κάνετε jalebi είναι το δύσκολο κομμάτι, και θα πάρει χρόνο να τα κάνετε ωραία αλλά μόλις πάρετε το κολάι θα είναι εύκολο να πάιξετε με τα jalebi!


Τηγανίζουμε τα jalebi μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. θα βυθιστούν πρώτα, αλλά ανέβουν γρήγορα επάνω και θα επιπλέουν στην κορυφή. Μετά από ένα λεπτό ή δύο, γυρίστε τα, έτσι ώστε να ψηθούν και από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα από το λάδι και αφήστε τα για μισό λεπτό σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.


Μουλιάστε τα jalebi στο σιρόπι. Τοποθετήστε τα jalebi μέσα στο σιρόπι ενώ είναι ακόμα ζεστά, και αφήστε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον ένα λεπτό, μερικοί προτιμούν μέχρι και 4-5 λεπτά. Γυρίστε τα jalebi πάνω από μία φορά, ώστε οι δύο πλευρές έχουν την ευκαιρία να πάρουν σιρόπι.
Ξεκινήστε την επόμενη παρτίδα jalebi, ενώ η πρώτη είναι στο σιρόπι.



Αφαιρέστε τα jalebi από το σιρόπι και σερβίρετε. Εάν επιθυμείτε να γευτείτε ζεστά, τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα ή σε μπολ με λίγο σιρόπι. Σε αντίθετη περίπτωση, τα βγάζουμε από το σιρόπι και αφήστε να στεγνώσουν σε μια πιατέλα για αρκετές ώρες έως ότου το σιρόπι να σχηματίζει μια κρούστα μπορείτε να τα πασπαλίσετε με κανέλα ή άλλο μυρωδικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: