Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Μπιφτέκια με καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα σε ψημένο ψωμί με λιωμένο τυρί

Δύο απλές συνταγές σε ένα γευστικό συνδυασμό.

Υλικά για τα μπιφτέκια
1 κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
1/4 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
2 κουταλιές σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές φέτες
1 3/4 κουταλάκια γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
2 κουταλιές σούπας + 1 κουταλάκι γλυκού αλεύρι

1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
1 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
3 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 φλιτζάνια ζωμό κρέατος
1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
1/2 κουταλάκι θυμάρι ξερό

Υλικά ψημένο ψωμί με τυρί
4 φέτες ψωμί (κομμένα διαγώνια)
2 κουταλιές σούπας βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόρδο τριμμένο
1/8 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα
1 κουταλιά σούπας φέτες παρμεζάνα

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια και σχηματίζουμε 4 μπιφτέκια.
Τοποθετήστε τις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο αρκετά μεγάλο για τα μπιφτέκια. Περάστε τα μπιφτέκια από το αλεύρι.
Τοποθετήστε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Μαγειρέψτε τα μπιφτέκια και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και αφαιρέσετε τα από το τηγάνι.


Χρησιμοποιώντας το ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα κρεμμύδια πασπαλισμένα με την ζάχαρη και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας και το σκόρδο  και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
Στη συνέχεια αναμείξτε το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και μαγειρέψτε ένα λεπτό ακόμα, μετά βάλτε το κρασί, το ζωμό κρέατος, 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το θυμάρι.


Ξαναβάλτε τα μπιφτέκια στο τηγάνι, αφήνουμε να πάρει μια βράση, και στη συνέχεια να μειώστε τη θερμοκρασία στο μισό σκεπάστε και αφήστε να ψηθούν για 4 λεπτά.


Ενώ τα μπιφτέκια ψήνονται ετοιμάζουμε τα ψωμάκια.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το βούτυρο, την πάπρικα και το σκόρδο. Απλώστε το μείγμα πάνω στην μία πλευρά κάθε φέτα ψωμιού.
Τοποθετήστε το ψωμί σε ένα ταψί που έχετε βάλει λαδόκολλα, ανακατέψτε τα τυριά μαζί και τα βάζουμε πάνω σε κάθε φέτας ψωμιού. Ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί και το ψωμί να γίνει τραγανό.



Για να σερβίρουμε βάζουμε σε πιάτο δύο φέτες ψωμί από πάνω δύο μπιφτέκια και καλύπτουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: