Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Κοτόπουλο TIKKA MASALA Από Street Food Athens

Το κοτόπουλο Tikka Masala, το οποίο αποτελείται από ψητά κομμάτια κοτόπουλου τυλιγμένα σε μια κρεμώδη σάλτσα ντομάτας με καρυκεύματα.

Υλικά
Για το κοτόπουλο
1 1/2 κιλό χωρίς κόκαλα, στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα
1/4 φλιτζάνι γιαούρτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλάκια γλυκού φρέσκο χυμό λεμόνι
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη

Για τη σάλτσα
1 κουταλιά κόλιανδρο σκόνη
1 1/2 κουταλάκια γλυκού κύμινο σκόνη
1/2 κουταλάκι γλυκού κάρδαμο
1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
1 1/2 κουταλάκια γλυκού πάπρικα
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά τριμμένο αποφλοιωμένο φρέσκο τζίντζερ
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 1/2 φλιτζάνια πελτέ ντομάτας
3/4 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 1/4 κουταλάκια γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο συν επιπλέον για γαρνίρισμα

Για το σερβίρισμα
Μαγειρεμένο ρύζι Basmati

Εκτέλεση

Μαρινάρετε το κοτόπουλο
Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι τρυπήστε τα στήθη κοτόπουλου σε πολλά σημεία και στις δύο πλευρές. Τοποθετούμε τα στήθη κοτόπουλου σε μεμβράνη από πάνω και από κάτω κι με τον πλάστη κτύπησε το κοτόπουλο μέχρι το στήθος να ανοίξει και να πλατύνει.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, 1 κουταλιά χυμό λεμόνι, και το σκόρδο. Προσθέστε το κοτόπουλο, και τρίψτε τη μαρινάδα πάνω από το κρέας. Αφήστε το κοτόπουλο στην άκρη, ενώ κάνετε τη σάλτσα.

Κάντε τη σάλτσα
Σε ένα μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το κόλιανδρο, το κύμινο, το κάρδαμο, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα, το πιπέρι καγιέν, και το τριμμένο τζίντζερ.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να γίνει ανοιχτό καφέ και να καραμελώσει, περίπου 5 λεπτά.
Μειώστε τη θερμοκρασία στο μισό και προσθέστε το μίγμα μπαχαρικών και τζίντζερ. Προσθέστε τον πουρέ ντομάτας, το νερό, την κρέμα γάλακτος, και το αλάτι, και αφήστε την σάλτσα να πάρει μια βράση. Μειώστε τη θερμοκρασία και άλλο για να σιγοβράσει απαλά η σάλτσα, μέχρι να πήξει ελαφρώς, περίπου 10 λεπτά.
Η σάλτσα μπορεί να ετοιμαστεί εκ των προτέρων και να φυλαχτεί στο ψυγείο, σε ένα αεροστεγές δοχείο, μέχρι 3 ημέρες.
Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, μαγειρέψτε το κοτόπουλο
Θερμάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να είναι πολύ ζεστό και προσθέστε 1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Δουλεύοντας σε δύο παρτίδες, μαγειρέψτε τα στήθη κοτόπουλου, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές, 6 έως 8 λεπτά συνολικά. (εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σε ψησταριά ή γκριλ)
Μεταφέρετε το ψημένο κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής. Σκουπίστε το τηγάνι να είναι καθαρό με μια χαρτοπετσέτα και μαγειρέψτε το υπόλοιπο κοτόπουλο, προσθέτοντας το υπόλοιπη 1/2 κουταλιά ελαιόλαδο.
Όταν όλο το κοτόπουλο έχει ψηθεί, το κόβουμε σε κομματάκια. Προσθέστε το κοτόπουλο στην σάλτσα που σιγοβράζει και συνεχίστε να σιγοβράζετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, επί 5 λεπτά. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε το μαύρο πιπέρι και ψιλοκομμένο κόλιανδρο, και αλάτι.
Και το κοτόπουλο μπορεί να είναι έτοιμο εκ των προτέρων και να φυλαχτεί στο ψυγείο σκεπασμένο, μέχρι 3 ημέρες.
Για σερβίρισμα

Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και γαρνίρετε με επιπλέον κλωναράκια κόλιανδρο. Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: