Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Χοιρινές μπριζόλες με ουίσκι (Tennessee Whiskey steak)

Όταν μέσα στην κάβα μου βρήκα ένα παλιό μπουκάλι με καλό αλλά λίγο ουίσκι θυμήθηκα ένα παλιό συνάδελφο που μόλις είχε έρθει από Αμερική.
Ζούσε για χρόνια εκεί με τους γονείς του και είχαν σε ένα αυτοκινητόδρομο ένα εστιατόριο στην άκρη του αυτοκινητόδρομου 64 στην πόλη Pulaski.
Σαν βοηθός του πατέρα του εκτός από τις κλασικές Ελληνικές συνταγές έκαναν και μερικές κλασικές συνταγές της πολιτείας Τεννεσί,

Μία από αυτές ήταν και οι χοιρινές μπριζόλες με τοπικό ουίσκι.
Ήταν λοιπόν ευκαιρία να ξαναθυμηθώ και να κάνω την συνταγή που μου είχε κάνει και είχα γράψει στο παλιό βιβλιαράκι μου.

Υλικά
4 μπριζόλες χοιρινές
½ φλιτζάνι Tennessee Whiskey
½ φλιτζάνι χυμό μήλου
2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
4 κουταλάκια ξύδι από μήλο (μηλόξυδο)
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλάκι γλυκού βανίλια
⅛ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλάκια γλυκού λάδι
1 κουταλιά σούπας βούτυρο

Εκτέλεση
Σε ένα μπόλ ανακατέψτε το ουίσκι, τον χυμό μήλων, 2 κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο, την μουστάρδα, το πιπέρι καγιέν, και την βανίλια.
Τοποθετήστε τα χοιρινές μπριζόλες σε μια διάφανη σακούλα και ρίχνουμε ¼ φλιτζάνι του μίγματος ουίσκι, σφραγίστε την σακούλα, και Καταψύξτε για 1 - 2 ώρες, κουνώντας κατά διαστήματα την σακούλα για να μαριναριστούν καλά. Αφήστε το υπόλοιπο μίγμα ουίσκι στην άκρη.
Αφαιρέστε τις μπριζόλες από την σακούλα και σκουπίστε χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας. Αλείψτε τις μπριζόλες με  αλάτι και πιπέρι. (πετάξτε το μείγμα που είχατε για την μαρινάδα).
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το λάδι και ψήστε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές. (Περίπου 4 λεπτά σε κάθε πλευρά)
Τοποθετήστε τις μπριζόλες σε ένα πιάτο και καλύψτε τις καλά με αλουμινόχαρτο.
Χύστε το υπόλοιπο μείγμα ουίσκι στο τηγάνι, και αφήστε να πάρει μια βράση, και να μειώστε την θερμοκρασία στο μισό.
μαγειρέψτε μέχρι το μίγμα να μειωθεί και να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε όλα τα υγρά που έβγαλαν οι μπριζόλες στο τηγάνι.
Προσθέστε το βούτυρο και τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο.
Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι η σάλτσα να είναι παχιά και κολλώδη.
Τοποθετήστε τις μπριζόλες πίσω στο τηγάνι και γυρίστε τε τις να πάρουν σάλτσα και από τις δύο πλευρές.

Σερβίρουμε με τη σάλτσα από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: