Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Κέικ με σπανάκι και ξυρούς καρπούς

Ένα σνακ για πρωινό και δεκατιανό με γεύση και αρκετά δυναμωτικό.
Το κέικ αυτό το ετοίμασε ένας μάγειρας σε εργοστάσιο της Ισπανίας όταν το αφεντικό του ζήτησε να ετοιμάσει κάτι να το προσφέρει στους εργαζόμενους την ώρα του μικρού διαλύματος για καφέ.
Ο μάγειρας εμπνεύστηκε ένα γευστικό και θρεπτικό γρήγορο κέικ.

Υλικά
200 γραμ. φρέσκα φύλλα σπανάκι
300 γραμ. ξηρούς καρπούς
½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
200 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες από τα υγρά τους
50 γραμ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

1 αυγό χτυπημένο
100 γραμ. τυρί γραβιέρα τριμμένη
½ κουταλάκι αποξηραμένο φασκόμηλο
½ κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 ½ κουταλιά σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κύβο ζωμό λαχανικών
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
λίγο βούτυρο για πέρασμα της φόρμας

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C.
Ζεματίστε το σπανάκι σε βραστό νερό, στη συνέχεια, να στραγγίξετε το πατήστε το να βγάλει όλο το νερό του. Ψιλοκόψτε το σπανάκι και αφήστε το στην άκρη.
Βάλτε τα ξηρούς καρπούς μπλέντερ και χτυπήστε τους μέχρι να είναι ψιλοκομμένοι, αλλά προσέξτε να μην γίνουν σκόνη.
Βάζουμε τους ξυρούς καρπούς σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα καλά στραγγισμένη, την λιαστή ντομάτα, το αυγό, το τυρί, το φασκόμηλο, την μέντα, τον μαϊντανό, το σπανάκι, το σκόρδο, τον κύβο λαχανικών λιωμένο και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.
Λαδώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ με βούτυρο και ρίχνουμε στο μίγμα. Κόψτε ένα κομμάτι λαδόκολλα που να χωρέσει στην επιφάνια της φόρμας, περάστε το με βούτυρο από την μια πλευρά και απλώστε το πάνω από στην κορυφή για να σταματήσει να μην καεί το κέικ μας.

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου μία ώρα μέχρις ότου το κέικ έχει ψηθεί μέσα. Γυρίστε το σε μια πιατέλα για να το κόψετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: