Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Κοτόπουλο βουτύρου (Murg Makhani) αυθεντική συνταγή

Το Murg Makhani (Κοτόπουλο βουτύρου) γεννήθηκε στις κουζίνες του ξενοδοχείου Moti Mahal στο Δελχί το 1950.
Σήμερα, είναι μεταξύ των πιο γνωστών φαγητών σε όλο τον κόσμο. Πολλά εστιατόρια σε όλο τον κόσμο έχουν δικές τους εκδοχές που δεν είναι αυθεντικές σε όλα!
Αυτή η συνταγή για το βούτυρο κοτόπουλο (Murg Makhani) είναι η αυθεντική και ευχαριστούμε τον Αμπντούλ Μετζίτ (Abdül Μecid) που μας την εμπιστεύθηκε.

Υλικά
1 κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και πέτσα
1 λεμόνι ο χυμός
Αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού κόκκινο καυτερό τσίλι σε σκόνη (προσαρμόσετε ανάλογα με το γούστο σας)
8 έως 10 μπαλάκια μαύρο πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλας
2 φύλλα δάφνης
8-10 αμύγδαλα
Σπόροι από 3 σε 4 λοβό του κάρδαμο
1 φλιτζάνι φρέσκο, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη (δεν πρέπει να είναι ξινή)
2 κουταλιά γλυκού σκόνη κόλιανδρου
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη κύμινο
1/4 κουταλάκι γλυκού σκόνη κουρκούμη
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια γλυκού σκόρδο λιωμένο
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη τζίντζερ
400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
3 κουταλιές σούπας βούτυρο

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το κοτόπουλο, με τον χυμό λεμονιού , με αλάτι και το καυτερό κόκκινο τσίλι σε ένα μεγάλο μπολ. Σκεπάστε και αφήστε τα να μαριναριστούν για 1 ώρα.
Θερμάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίξτε τα γαρύφαλλα, το πιπέρι, την κανέλλα, την δάφνη και τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Αφήστε να κρυώσουν και αλέστε σε ένα μήλο ή στο μούλτι μέχρι να γίνουν χοντροί κόκκοι.
Ανακατεύουμε το γιαούρτι, με την σκόνη μπαχαρικών (από το προηγούμενο βήμα), την σκόνη κόλιανδρο, το κύμινο και την σκόνη  κουρκούμη και προσθέστε τα στο κοτόπουλο. Αφήνουμε να μαριναριστεί για άλλη μία ώρα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν είναι ζεστό, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Στη συνέχεια προσθέστε το τζίντζερ και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για άλλο ένα λεπτό.
Προσθέστε το κοτόπουλο (χωρίς την μαρινάδα αλλά την κρατάμε) και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.
Τώρα προσθέστε στο τηγάνι την τριμμένη ντομάτας, το ζωμό κοτόπουλου, και τη μαρινάδα γιαούρτι-μπαχαρικά που είχαμε κρατήσει.
Μαγειρέψτε μέχρι το κοτόπουλο να μαλακώσει και η σάλτσα έχει μειωθεί στο μισό του αρχικού της όγκου.
Λιώστε το βούτυρο σε ένα άλλο μικρό τηγάνι και στη συνέχεια περιχύνουμε το κοτόπουλο.
Σερβίρουμε με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες τηγανιτές.

Ανάλογα με το πόσο καυτερό το θέλετε αλλάξτε την δόση από την σκόνη τσίλι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: