Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Σπιτική συνταγή Νιόκι (Gnocchi)

Τα Νιόκι είναι ένα είδος ιδιαίτερου ιταλικού ζυμαρικού.
Αρχικά φτιάχνονταν από σιμιγδάλι όπως και τα υπόλοιπα ζυμαρικά και είχαν σχήμα νιφάδων δημητριακών.
Σήμερα τα νιόκι φτιάχνονται από πατάτα, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται ζυμαρικά.
Στην ουσία είναι ένα μείγμα από λιωμένη πατάτα, αυγά και αλεύρι το οποίο ζυμώνεται και πλάθεται.
Τα νιόκι έχουν συνήθως κυλινδρικό ή σφαιρικό σχήμα και φτιάχνονται βυθίζοντας τα σε νερό
που βράζει.
Όπως όλα τα ζυμαρικά στην ιταλική κουζίνα σερβίρονται ως πρώτο πιάτο ή ως συνοδευτικό κυρίως πιάτων με κρέας.
Συνήθως συνοδεύονται από ζεστή σάλτσα βουτύρου που τους δίνει τέλειο άρωμα και γεύση.
Σερβίρονται ζεστά πασπαλισμένα με τριμμένη παρμεζάνα.

Υλικά
3 μέτριες πατάτες (1 φλιτζάνι πουρέ)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρίσεις  
1 αυγό

Εκτέλεση
Μαγειρέψτε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. (Μην βράσετε πολύ θέλετε να κρατάνε λίγο) πολτοποιήστε τις πατάτες και αφήστε τις να κρυώσουν.


Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το πουρέ πατάτας, το αυγό και το αλεύρι. Ζυμώστε για να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
Τυλίξτε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και καταψύξτε για 20 λεπτά έως μισή ώρα.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια μοιράστε την ζύμη σε 4 ή 6 ίσα κομμάτια. 


Ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας να σχηματιστεί ένα σχοινί. Κόψτε κομμάτια περίπου 2 πόντων για να σχηματιστούν τα Νιόκι.


Για να τα μαγειρέψουν τώρα ρίχνουμε τα Νιόκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο βραστό νερό.


Όταν τα νιόκι πέσουν στο νερό θα πάνε στον πάτο αφήστε να μαγειρευτούν μέχρι να επιπλέουν στην κορυφή. (Αυτό θα πάρει μόνο λίγα λεπτά)

Σερβίρετε ζεστά με φρέσκο βούτυρο και σάλτσα κέτσαπ ή δική σας κατασκευής.

Σχ. Σ. μπορείτε να τους δώσετε σχήμα πεταλίδας ή όποιο μικρό θέλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: