Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

καραμελωμένα μήλα με παγωτό βανίλια

Υλικά
7 μήλα καθαρισμένα χωρίς το κέντρο τους
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 λεμόνι τον χυμό
Χυμό από δύο πορτοκάλια
Νερό

Για την καραμέλα
1 φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/3 φλιτζάνι γάλα
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη


Για το παγωτό
500 γραμ κρέμα γάλακτος
2 δόσεις βανίλιας
4 κρόκους αυγών
300 ml ζαχαρούχο γάλα

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε από το κέντρο τα κουκούτσια με μαχαίρι ή με τον κόφτη που ανοίγουμε τα κολοκυθάκια για γέμισμα.
Κόβουμε το ένα μήλο σε κύβους και το αφήνουμε σε νερό με λίγο λεμόνι να μην μαυρίσει.
Σε κατσαρόλα που να χωράνε τα 6 μήλα βάζουμε 2 φλιτζάνια νερό, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το κρασί.
Βάζουμε στην φωτιά να βράσει για να διαλυθεί η ζάχαρη και βάζουμε μέσα τα μήλα να βράσουν. Αν χρειαστεί λίγο νερό βάζουμε μέχρι τα μήλα να σκεπαστούν.
Βράζουμε για 10 λεπτά και προσθέτουμε το κομμένο μήλο και βράζουμε μέχρι τα μήλα να μαλακώσουν (να μην λιώσουν).
Αφαιρούμε από την φωτιά και στραγγίζουμε.
Σερβίρουμε τα μήλα με μερικούς κύβους μήλου την 1 κουταλιά καραμέλα και μία μπάλα παγωτό.

Για την καραμέλα
Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το μίγμα να ψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις μείγμα κρυώσει, το ανακατεύετε πρώτα και στη συνέχεια, προσθέστε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι ενσωματωθούν, στη συνέχεια κτύπησε με ένα ηλεκτρικό μίξερ έως ότου γίνει Κρεμώδης.
Εάν η κρέμα είναι πάρα πολύ πηχτή, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο γάλα έως ότου επιτευχθεί η επιθυμητή σύσταση.

Για το παγωτό
Σε μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και σε ψιλή ταχύτητα χτυπάμε σε σφικτή σαντιγί και την αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπόλ του μίξερ πάλι βάζουμε τους κρόκους αυγών και τις βανίλιες και χτυπάμε να αφρατέψουν μέχρι να ασπρίσει το μίγμα.
Προσθέτουμε πάντα χτυπώντας το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να ενοποιηθούν καλά.
Όταν ενοποιηθούν προσθέτουμε και την σαντιγί συνεχίζοντας να χτυπάμε να ενωθεί πολύ καλά.

Βάζουμε το μίγμα σε μπόλ και στην κατάψυξη για 6 ώρες τουλάχιστον να παγώσει το παγωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: