Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Βάφλες με παγωτό βανίλια και σιρόπι σοκολάτας

Υλικά
Για το σιρόπι σοκολάτας
1,5 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
100 γραμ. κουβερτούρα τριμμένη
2 κουταλιές σούπας κακάο
1 κουταλιά σούπας κονιάκ ή ρούμι (προαιρετικά)

Για το παγωτό
500 γραμ κρέμα γάλακτος
2 δόσεις βανίλιας

4 κρόκους αυγών
300 ml ζαχαρούχο γάλα

Για τις Βάφλες
2 αυγά
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 3/4 φλιτζάνια γάλα
1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
4 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Εκτέλεση
Για το σιρόπι σοκολάτας
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν 5 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε  το κακάο και τα ανακατεύουμε καλά με το σύρμα κουζίνας μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε και την κουβερτούρα να λιώσει στο σιρόπι αν θέλουμε βάζουμε το κονιάκ ή ρούμι και ανακατεύουμε καλά. Διατηρείτε εκτός ψυγείου.

Για το παγωτό
Σε μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και σε ψιλή ταχύτητα χτυπάμε σε σφικτή σαντιγί και την αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπόλ του μίξερ πάλι βάζουμε τους κρόκους αυγών και τις βανίλιες και χτυπάμε να αφρατέψουν μέχρι να ασπρίσει το μίγμα.
Προσθέτουμε πάντα χτυπώντας το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να ενοποιηθούν καλά.
Όταν ενοποιηθούν προσθέτουμε και την σαντιγί συνεχίζοντας να χτυπάμε να ενωθεί πολύ καλά.
Βάζουμε το μίγμα σε μπόλ και στην κατάψυξη για 6 ώρες τουλάχιστον να παγώσει το παγωτό χτυπώντας ανά μία ώρα στο μίξερ για να μην κρυσταλλώσει και να γίνει αφράτο.

Για τις Βάφλες
Προθερμάνετε βαφλιέρα αν δεν έχετε μπορείτε και στην τοστιέρα που κάνει για βάφλες.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη βανίλια, και χτυπάμε απλά μέχρι να γίνει λείο.
Περνάμε την βάφλιέρα με βούτυρο. Βάζουμε μια δόση από το μίγμα και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει.

 Για σερβίρισμα
Βάζουμε τις βάφλες από πάνω δύο μπάλες παγωτό βανίλια και διακοσμούμε με σιρόπι σοκολάτας.

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ξυρούς καρπούς ή βύσσινο γλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: