Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Λαχανοντολμάδες με κιμά και κρέμα αυγολέμονο

Υλικά
1 αφράτο λάχανο μεγάλο
600 γραμ. κιμά μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 φλιτζάνι Μαϊντανό ψιλοκομμένο 
1/2 φλιτζάνι Άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ρύζι για γεμιστά
Αλάτι και Πιπέρι
1 /4 κούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι μάραθο ψιλοκομμένο, χωρίς τα σκληρά κοτσάνια

2 φλιτζάνια νερό
1 κύβο ζωμό

Για την κρέμα αυγολέμονο
2 1/2  φλιτζάνια νερό
2 αυγά
1/3 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
3 κουταλιές σούπας κορν  φλάουρ
2 κουταλιές βούτυρο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Βγάζουμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου , με ένα μαχαίρι «σκάβουμε» το κοτσάνι να  ξεχωρίζουν τα φύλλα και το βάζουμε στην κατσαρόλα με το νερό με το κοτσάνι προς τα κάτω ώστε το βραστό νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό του.



Βγάζουμε σταδιακά τα φύλλα σε μια πιατέλα, συνεχίζοντας το βράσιμο μέχρι να τελειώσουν όλα.
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι χοντροαλεσμένο, τις πρασινάδες . Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε και το 1/4 του ελαιολάδου και ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
Παίρνουμε τα φύλλα του λάχανου, κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στην άκρη κάθε φύλου 1 κουταλιά γέμισης  , το διπλώνουμε από πάνω και από τα πλάγια και το τυλίγουμε. Βάζουμε κάθε ντολμά με την ένωση προς τα κάτω σε κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλον σφικτά. Δεν πειράζει αν τους στριμώξουμε.


Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και με 1-1,5  φλιτζάνι νερό που έχουμε διαλύσει τον κύβο ζωμό, καλύπτουμε με ένα πιάτο από πάνω για να κρατηθούν και τους βάζουμε στην φωτιά να βράσουν. Ψήνουμε για 1 ώρα, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για όση ώρα χρειαστεί να μαλακώσει εντελώς το λάχανο και να μαγειρευτεί στην εντέλεια το φαγητό μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νεράκι όταν τους ξεσκεπάσουμε, και ετοιμάζουμε την κρέμα αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε στο μίξερ ή με το χέρι τα αυγά με το κορν φλάουρ και τη 1/2 φλιτζάνι από το ζουμί της κατσαρόλας. Βάζουμε να βράσει ανακατεύοντας το μείγμα των αυγών προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και όταν πάρει βράση το βούτυρο.


Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες και τους περιχύνουμε με όση κρέμα θέλουμε ή με σκέτο χυμό λεμονιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: