Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Τσιγαρίδες Πελοποννήσου

Ένας από τους πρώτους μεζέδες που έφτιαχναν ήταν οι τσιγαρίδες, που γινόντουσαν μετά το σφάξιμο του γουρουνιού, συνήθως από τις νοικοκυρές, οι οποίες άναβαν φωτιά και έβαζαν το καζάνι.

Υλικά
5 – 6 κιλά χοιρινό με το λίπος και το δέρμα
10 φύλλα δάφνης
12 φλιτζάνια αλάτι
1/2 φλιτζάνι ρίγανη ή θρούμπη
1/2 φλιτζάνι θυμάρι
2 κουταλιές σούπας κόκκινο καυτερό πιπέρι
2 λίτρα νερό


Εκτέλεση
Αφαιρείτε από το χοιρινό την πέτσα μαζί με το λίπος να μείνει καθαρό το κρέας.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το ανακατεύουμε με το αλάτι, την ρίγανη, το θυμάρι, και την δάφνη.
Βάζουμε όλα μαζί σε ένα καλάθι από καλάμια ή σε τουλπάνη (όχι μεταλλικό) να στραγγίξει από τα υγρά του για μερικές ώρες.
Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε φωτιά και βάζουμε 2 λίτρα νερό και τα κομμάτια κρέας και βράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλά από το κόκαλο.
Ρίχνουμε μέσα το λίπος που έχουμε κρατήσει χωρίς το δέρμα και αφήνουμε να βράσει για αρκετή ώρα μέχρι να λιώσει το λίπος και να αρχίσει να πήζει.
Αφαιρούμε με κουτάλα το κρέας και το στήνουμε σε δοχείο κατά προτίμηση πήλινο.

Αφήνουμε να κρυώσει και παίρνουμε μερίδες για να το μαγειρέψουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: