Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ψητό τόνο με μακαρόνια και ντομάτα

Υλικά
1 σκελίδα σκόρδο
200 γραμ. ντοματάκια
30 γραμ. μαύρες ελιές
30 γραμ. πράσινες ελιές
1 κουταλάκι γλυκού μάραθο
θαλασσινό αλάτι
30 γραμ. Τυρί παρμεζάνα
ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό
ελαιόλαδο
1 λεμόνι
2 φιλέτα τόνου
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
500 γραμ. σπαγγέτι
Ελαιόλαδο
½ κόκκινο τσίλι
35 γραμ. ρόκα


Εκτέλεση
Ξεφλουδίστε και κόψτε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση. Αφαιρούμε από τις ελιές τα κουκούτσια και τις κόβουμε στα τρία. Στη συνέχεια ψιλοκόψτε το μάραθο και αφήστε σε ένα φλιτζάνι στην άκρη.
Τρίψτε την παρμεζάνα. Διαλέξτε τα φύλλα βασιλικού και προσθέστε τα στο γουδί και με το γουδοχέρι με μια πρέζα αλάτι σε κρέμα.
Αναμείξτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό μισού λεμονιού με την μισή πάστα βασιλικού.
Βάλτε σε ένα πιάτο τις μπριζόλες τόνου και τις αλείφουμε με την πάστα βασιλικού και αφήστε τα να μαριναριστούν για περίπου 20 λεπτά στο ψυγείο.
Σε κατσαρόλα με νερό και αλάτι βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να κρατάνε λίγο (al dente) κρατήστε μισή κούπα νερού μαγειρέματος, στη συνέχεια, σουρώστε τα ζυμαρικά.
Βάλτε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, στη συνέχεια, προσθέστε το ελαιόλαδο και το σκόρδο να τσιγαριστή μετά ρίξτε το ψιλοκομμένο μάραθο και τα ντοματίνια. Πασπαλίστε με λίγο πιπέρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και χαμηλώστε τη φωτιά.
 Μαγειρέψτε για 5 λεπτά, ή μέχρι οι ντομάτες μαλακώσουν και κλείστε τη φωτιά.
Ρίξτε μέσα τα στραγγισμένα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα ντοματίνια, ανακατέψτε και βάλτε λίγο αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού, εάν είναι απαραίτητο. Καλύψτε με καπάκι.
Ανακατέψτε τα φύλλα βασιλικού σε ένα μπολ με τις ελιές. Προσθέστε τη ρόκα, περιχύνουμε με χυμού από το υπόλοιπο μισό λεμόνι και ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε και πασπαλίζουμε από πάνω το τσίλι.
Πασπαλίζουμε τον τόνος με λίγο αλάτι, και στη συνέχεια, βάλτε τον σε καυτό τηγάνι και ψήνουμε για 30 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά. Ανακατέψτε το τριμμένη παρμεζάνα στα μακαρόνια, προσθέτοντας το νερό που έχουμε κρατήσει αν χρειαστεί.

Μοιράστε τα μακαρόνια σε πιάτα, βάλτε από ένα φιλέτο τόνου δίπλα και την κορυφή μια καλή δόση σαλάτα με τις ελιές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: