Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κέικ βανίλια κακάο


Υλικά
8 αυγά χωρισμένα ασπράδια κρόκοι
200 γραμ. ζάχαρη άχνη
340 γραμ. βούτυρο
255 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κουταλάκια γλυκού βανίλια
2 κουταλιές σούπας σκόνη κακάο
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού


Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C με μια σχάρα στη μέση.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε αλεύρι τινάζουμε να φύγει το περισσευούμενο.
 Κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
Στο μπόλ του μίξερ βάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Σταδιακά προσθέστε αυτό στο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και κτύπησε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, με ένα μίξερ χειρός, χτυπήστε τα ασπράδια σε σταθερή σαντιγί. Με μια σπάτουλα, διπλώστε στη σαντιγί στο μείγμα κρόκου αυγού.
Προσθέστε τα ξηρά συστατικά σταδιακά μέχρι να ενσωματωθούν. Μοιράστε το μίγμα σε δύο μπολ. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού στο ένα μπόλ και στην συνέχεια κοσκινίζεται σκόνη κακάο στο άλλο μπόλ και διπλώστε για να ανακατευτούν καλά.
Χύστε το μίγμα στο ταψί εναλλάξ τα δύο μίγματα, αρχής γενομένης με το κίτρινο και τελειώνοντας με το μίγμα του κακάο. Κτυπήστε την φόρμα αρκετές φορές για να εξαλειφθούν οι φυσαλίδες αέρα.

Ψήστε για 40-55 λεπτά ή μέχρι όταν βάλετε ένα μαχαίρι στη μέση του κέικ να βγει καθαρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: