Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τούρτα σε σχήμα καρδιάς για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Υλικά
Για το κέικ
250 γραμ. αλεύρι κοσκινισμένο
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας σκόνη κακάο
110 γραμμάρια Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
2 αυγά
κουταλάκι γλυκού βανίλια
240 ml κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικό)
1 κουταλάκι γλυκού ξύδι
1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση
225 γραμ. τυρί κρέμα
225 γραμ. μασκαρπόνε
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλια
115 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
360 ml κρέμα γάλακτος

Για επικάλυψη (προαιρετικό)
1 φλιτζάνι τριμμένη καρύδα
1 κουταλιά σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° C
Αλείφουμε με βούτυρο ένα ταψί 20 cm και ένα τετράγωνο 20 cm πασπαλίζουμε με αλεύρι. Στο κάτω μέρος μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χαρτί ψησίματος.

Για το κέικ
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, και κακάο σε σκόνη μαζί και κοσκινίζουμε να αφρατέψει.
Σε ένα δεύτερο μπόλ από το μίξερ βάζουμε το βούτυρο και χτυπάμε για ένα ή δύο λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσει, προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε μαζί για τρία λεπτά να γίνει το μίγμα όμορφα αφράτο.
Στη συνέχεια, προσθέστε τα αυγά ένα-ένα ενδιάμεσα στα αυγά συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Με προσοχή και σιγά προσθέτουμε τα ξηρά υλικά να αναμιχτούν ομοιόμορφα. Τέλος βάζουμε την βανίλια.

Κόκκινη κρέμα
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με την κόκκινη χρωστική ουσία (προαιρετικά μπορούμε να παραλείψουμε και να είναι καφέ) και αναμιγνύουμε με το μίγματος του κέικ.
Σε ένα κύπελλο, αναμίξτε το ξίδι και το μπέικιν πάουντερ.
(Όσοι από εσάς δεν έχετε το έχετε ξανακάνει το ξύδι και το μπέικιν πάουντερ όταν αναμειγνύονται κάνει πολύ αφρό. Προσοχή να μην το χάσουμε γιατί αυτό είναι που θέλουμε να βάλουμε στη ζύμη και στο κέικ να γίνει ελαφρύ και αφράτο.)

Αυτό αφρώδες μείγμα το ανακατεύετε απαλά μέσα στην ζύμη όχι στο μίξερ γιατί θέλουμε τον αφρό να γίνει αφράτο το κέικ.
Μοιράζουμε την ζύμη στα δύο ταψιά και τα τοποθετούμε στο φούρνο ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Δοκιμάζουμε με μαχαίρι στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν.

Για την κρέμα
Στο μίξερ χτυπάμε το τυρί κρέμα και το μασκαρπόνε και προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και με Μαρίζα την ανακατεύουμε με την κρέμα τυριού.

Για συναρμολόγηση


Κόβουμε το στρογγυλό κέικ στην μέση και οριζόντια και βάζουμε τα δύο μισά στις δύο πλευρές του τετράγωνου να κάνουμε μια καρδιά.
Σε πιατέλα βάζουμε την μία καρδιά βάζουμε μια στρώση με κρέμα από πάνω την άλλη καρδιά και ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα.

Ανακατεύουμε την τριμμένη καρύδα με το χρώμα και πασπαλίζουμε την τούρτα καρδιά με την κόκκινη καρύδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: