Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Σουτζουκάκια σε σάλτσα και ελιές με πιλάφι

Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, συν για το τηγάνισμα
2 κουταλιές σούπας ρίγανη
¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
⅛ κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
1+1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο
1 αυγό
Αλάτι και πιπέρι
1 φλιτζάνι γάλα
3½ φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα
1 κιλό ανάμεικτο κιμά βόειο, χοιρινό ή αρνί
4 σκελίδες σκόρδο κιμά
10 πράσινες ελιές
3 φλιτζάνια ρύζι
1½ κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας
2 φύλλα δάφνης

1 κουταλιά σούπας βούτυρο
2 αποφλοιωμένες ντομάτες χοντροκομμένες
4 φλιτζάνι Ζωμό κρέατος 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε, τον κιμά, την ρίγανη, το λάδι, την ρίγανη, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι καγιέν, το ένα κρεμμύδι, το αυγό το αλάτι και το πιπέρι.
Βάλτε το γάλα και το ψωμί χωρίς την κόρα σε ένα μπολ να μουλιάσει 5 λεπτά. Στραγγίζουμε το ψωμί και αφαιρέστε το γάλα. Ανακατέψτε το ψωμί με μείγμα του κιμά.
Ανακατέψτε καλά τα υλικά να ενωθούν και πλάστε μπιφτέκια σε μακρόστενο σχήμα.
Βάλτε αρκετό λάδι σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε υψηλή φωτιά και τηγανίστε τα σουτζουκάκια μέχρι να ροδίσει, 6-8 λεπτά.
Μεταφορά κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί. Απορρίψτε το πετρέλαιο? σκουπίστε έξω τηγάνι.

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το δεύτερο κρεμμύδι, το σκόρδο τσιγαρίστε για 1 λεπτό. Ανακατέψτε την πάστα ντομάτας και φύλλα δάφνης και μαγειρέψτε για 2 λεπτά.
Προσθέστε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις ντομάτες και τις ελιές ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει, 10 λεπτά. Βάλτε μέσα στην σάλτσα τα σουτζουκάκια πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε περίπου 5 λεπτά.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό και το ρύζι και βράζουμε μέχρι να πιεί τον ζωμό και να ψηθεί το ρύζι (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε αλάτι και λίγο νερό).  Βγάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε μια κουταλιά σούπας βούτυρο σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 2 λεπτά.

Σερβίρουμε το πιλάφι με τα σουτζουκάκια και γαρνίρετε με μαϊντανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: