Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Φασόλια γίγαντες φούρνου

Υλικά
500 γραμ. φασόλια άσπρα γίγαντες
3 λίτρα νερό για το μαγείρεμα
600 γραμ. ξεφλουδισμένα και τριμμένα κρεμμύδια
4 μέτριες σκελίδες σκόρδο
½ μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
½ μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
½ μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
150 γραμ.  πάστα ντομάτας
250 mL ελαιόλαδο
1½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού πιπέρι κόκκινο γλυκό
2 φύλλα δάφνης

1 κουταλιά σούπας ρίγανη

Εκτέλεση
Πλένουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε 6- 8 ώρες σε νερό.
Σε ψηλή κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια με 2 λίτρα νερό και αφήνουμε να βράσουν σε υψηλή θερμοκρασία με ακάλυπτη κατσαρόλα. Με κουτάλα, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται.
Αφού πάψει να δημιουργείται αφρός, καλύπτουμε την κατσαρόλα, μειώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τα φασόλια να σιγοβράσουν για 1½ ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200o C.
Σε βαθύ ταψί, διαμέτρου 35 cm ρίχνουμε τα φασόλια και το υγρό.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και τοποθετούμε το ταψί στη χαμηλότερη θέση του φούρνου. Όταν το φαγητό αρχίσει να βράζει μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180o C και το αφήνουμε να ψηθεί για 45 λεπτά ακόμη.

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε μέσα και 2 φλιτζάνια γαρίδες θα κάνει το πιάτο μας ποιο επετειακό για την καθαρά Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: