Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Μοσχιοί στιφάδο (Χταποδοκαλαμαρα)

Υλικά
1 κιλό Χταποδοκαλαμαρα
15 μικρά κρεμμυδάκια ξερά ή 5 μεγάλα κομμένα στα τέσσερα
1 ξυλάκι κανέλα
2 φύλα δάφνης
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
Αλάτι και πιπέρι
600 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κουταλιές σούπας ξίδι
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα Χταποδοκαλαμαρα και τα καθαρίζετε. Τα βάζετε ολόκληρα σε μια μεγάλη,
άδεια κατσαρόλα, τη σκεπάζετε με το καπάκι της και την τοποθετείτε σε χαμηλή φωτιά. Καθώς σιγοβράζουν, τα Χταποδοκαλαμαρα θα βγάλει άφθονα δικά του υγρά.
Τότε προσθέτω το κρασί, το ξίδι, τη δάφνη και πιπέρι, κλείνετε ξανά την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι τα Χταποδοκαλαμαρα να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.
Στο μεταξύ σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κοκκάρια και τα σοτάρουμε για 5 - 6 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις μεριές. Ρίχνουμε το αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε μια-δυο φορές και προσθέτουμε τον πελτέ, την κανέλα και τη ζάχαρη και 2 ποτήρια νερό. Ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τα κοκκάρια για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να διαλύονται.
Τα μεταφέρετε μαζί με τη σάλτσα τους στην κατσαρόλα με το χταπόδι και ανακατεύετε.
Σιγοβράζετε όλα μαζί τα υλικά για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα Χταποδοκαλαμαρα και αποσύρετε από τη φωτιά.

Μοιράζετε το φαγητό σε πιάτα, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: