Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σουβλάκια μυδιών μαριναρισμένα

Υλικά
1 κιλό μύδια κλειστά με το κέλυφος
200 γραμ. λάδι
3-4 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
1 κουταλιά σούπας ξύδι
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Καυτερή πιπεριά τριμμένη
Αλάτι και Πιπέρι
Λίγα φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
Τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα μύδια στη βρύση και τα καθαρίζουμε τραβώντας, από το πλάι, την «τρίχα» τους δυνατά προς τα κάτω.
Τα βάζουμε σ' ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο νερό σε δυνατή φωτιά, ώσπου να ανοίξουν.  Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε.

Αν το τηγάνι δεν «παίρνει» όλη την ποσότητα που θέλουμε να ετοιμάσουμε, τα κάνουμε σε δύο ή τρεις παρτίδες.
Τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν και να κρυώσουν.
Ανοίγουμε τα μύδια, πετάμε το ένα κέλυφος και κρατάμε τη βάση με την «ψίχα» του μυδιού.
Μ' ένα μαχαιράκι κόβουμε από κάτω τον σύνδεσμό του με το κέλυφος, ώστε να το ελευθερώσουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το ξύδι, τον πελτέ ντομάτας, αλάτι και την καυτερή πιπεριά στη συνέχεια τοποθετούμε τα μύδια και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30 λεπτά.

Σε καλαμάκια για σουβλάκια περνάμε τα μύδια 3 – 4 και ψήνουμε στα κάρβουνα από τις δύο πλευρές. Αν θέλουμε στον φούρνο μπορούμε να απλώσουμε τα μύδια σε ταψί με λαδόκολλα και να βάλουμε την μαρινάδα από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: