Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Εύκολη πουτίγκα μήλου

Υλικά
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 μεγάλα μήλα ψιλοκομμένα (περίπου 4 ½ φλιτζάνια)
½ φλιτζάνι καφέ ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 μεγάλο πακέτο ψωμί τοστ κομμένο σε κύβους
4 αυγά
1 ½ φλιτζάνια γάλα
1/3 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
¼ κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γλυκού βανίλιας
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
Σαντιγί (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Λιώστε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέστε τα μήλα, την μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και το μισό από το αλάτι.
φέρτε σε χαμηλό βρασμό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα ζουμιά των μήλων να γίνει σιρόπι, περίπου 15 λεπτά.
Ετοιμάστε ένα ταψί και βουτυρώστε το.
Ρίχνουμε το μείγμα μήλου στο ταψί, αποφεύγοντας τις εξωτερικές άκρες.
Απλώστε από πάνω τα κομμάτια ψωμιού και τα αμύγδαλα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ χτυπήστε μαζί τα αυγά, το γάλα, τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την βανίλια και το υπόλοιπο αλάτι. Ρίξτε το πάνω από το ψωμί.
Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και καταψύξτε για 1 ώρα ή όλη νύχτα αν θέλετε.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Ψήστε για 40-45 λεπτά ή μέχρι αν βάλετε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
Εάν το ψωμί αρχίσει να καίγετε πολύ νωρίς, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίστε να ψήνετε.

Αναστρέψτε επάνω σε ένα δίσκο σερβιρίσματος, αν θέλετε βάζετε στο ταψί ή στις μερίδες που θα κόψετε σαντιγί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: