Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Κροκέτες ρυζιού γεμισμένες με τυρί

Υλικά
Για το ρύζι
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1/2 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ρύζι
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1/2 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι μοτσαρέλα σε κυβάκια
το αλάτι και το πιπέρι

για το ψήσιμο
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι φρυγανιά
3/4 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα τριμμένη
2 αβγά χτυπημένα

1/2 κουταλάκι τζίντζερ σκόνη
1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι

Για σάλτσα ντιπ
3 κουταλιές σούπας κέτσαπ
1 κουταλάκι γλυκού λευκό ξύδι
1 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση
Λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.


Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου. Ανακατέψτε το μείγμα κάθε δύο λεπτά.
Όταν το ζωμό κοτόπουλου έχει απορροφηθεί προσθέστε άλλο ένα φλιτζάνι έως ότου έχουν χρησιμοποιηθεί και τα τρία φλιτζάνια. Ανακατεύετε το πιπέρι και αλάτι και δοκιμάσετε να δείτε αν ριζότο είναι ψημένο.
Συνολικός χρόνος μαγειρέματος για ριζότο θα είναι 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Αφαιρέστε το ριζότο από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.


Βγάλτε το από το ψυγείο και να κάντε μπάλες με ένα κουτάλι. Βρέξτε τα χέρια σας και τοποθετήστε τον αντίχειρά σας στο μέσον της μπάλας. Βάλτε ένα κύβο μοτσαρέλα. Κλείστε το άνοιγμα και πλάστε σε σχήμα μπάλας. (Είναι εντάξει, αν τα τυριά μέσα στο κέντρο της μπάλας δεν βγαίνουν από καμία μεριά).
Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τη φρυγανιά, το τζίντζερ, το τριμμένο τυρί παρμεζάνα και το αλάτι.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και σε ένα τρίτο το αλεύρι.


Κυλήστε τη μπάλα ρυζιού πρώτα στο αλεύρι, μετά στο αυγό και στη συνέχεια στο μίγμα φρυγανιάς.
Βάλτε τα σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι και βάλτε 3-4 μπάλες ρυζιού μέσα στο λάδι μαγειρέψτε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε και πασπαλίζουμε με αλάτι.



Για την σάλτσα σε μπολ βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σερβίρετε τις κροκέτες με την σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: