Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Πατέ από συκώτι κοτόπουλου

Υλικά
1 κιλό συκωτάκια φρέσκα κοτόπουλου
1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
¾ φλιτζανιού ψιλοτριμμένα κρεμμύδια
1 κουταλιά σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 Πρέζα αλάτι και Λίγο μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι κονιάκ
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3-4 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Καθαρίστε το λίπος από το συκώτια κοτόπουλου. Τοποθετήστε τα καθαρισμένα συκωτάκια σε ένα μικρό μπολ και καλύψτε τα με το γάλα. Τοποθετήστε στο ψυγείο για δύο ώρες.
Αδειάστε τα συκωτάκια σε ένα σουρωτήρι και πετάξτε το γάλα.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βάλτε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.

Σοτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, περίπου 4-5 λεπτά και αφήστε τα στην άκρη.
Βάλτε ξανά το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέστε το συκώτι και το κονιάκ. Μαγειρέψτε για περίπου πέντε λεπτά μέχρι να ψηθούν, αλλά να εξακολουθούν να είναι ελαφρώς ροζ στο εσωτερικό τους.
Αν τα συκωτάκια είναι διαφορετικό μέγεθος, βγάλτε τα μικρότερα από το τηγάνι και αφήστε τα μεγαλύτερα να συνεχίσουν να μαγειρεύονται, έτσι ώστε κανένα από τα συκώτια να μην είναι παραμαγειρεμένο.
Αυτό είναι σημαντικό να μην τα ψήσετε πολύ, δεδομένου ότι θα πάρουν σκληρή και ελαστική υφή.
Βάλτε τα συκωτάκια σε μπολ και αφήστε να κρυώσουν αρκετά, τοποθετήστε τα μαγειρεμένα συκωτάκια και το μείγμα κρεμμυδιού σε ένα μπλέντερ.
Προσθέστε το ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος και χτυπήστε μέχρι να γίνει πουρές. Αν χρειαστεί για να έχει κρεμώδη υφή βάλτε και την τελευταία κουταλιά σούπας κρέμα γάλακτος. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.
Ρίξτε σε ένα δοχείο και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη, έτσι ώστε το να αγγίζει την επιφάνια του πατέ. Το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα.

Σερβίρετε με κράκερ. Κρατάει καλά μέχρι πέντε ημέρες στο ψυγείο αλλά με την πάροδο του χρόνου το πατέ θα αρχίσει να γκριζάρει, όπου έχει εκτεθεί στον αέρα. Αυτή η αλλαγή στο χρώμα δεν αλλοιώνει τη γεύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: