Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Αυγά με σάλτσα και πράσινη σος

Υλικά
6 πίτες κομμένες σε τρίγωνα και φρυγανισμένες
Για την σος
4 πιπεριές χοντροκομμένες
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι γλυκού κύμινου
1/2 κουταλάκι γλυκού κόλιανδρο
1 σέλινο τα φύλλα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι φρέσκα φύλλα μαϊντανού
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

2 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για την σάλτσα
2 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια γλυκού καπνιστή πάπρικα
1 κουταλάκι γλυκού κύμινο
1/2 κιλό ντομάτες πολτοποιημένες (μπορείτε να βάλετε κονσέρβα αποφλοιωμένα ντοματάκια)
3/4 φλιτζάνι νερό
1 πρέζα ζάχαρη
1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό φύλλα
4-8 αυγά

Εκτέλεση
Κόβουμε τις πίτες σε τρίγωνα και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Για την σος
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πουρές.  Δοκιμάζουμε το αλάτι και πιπέρι και βάζουμε αν θέλουμε σε βαζάκια. Μπορούν να καταναλωθούν μέχρι και 6 μέρες.

Για την σάλτσα
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά και το σκόρδο.
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και ρίχνουμε το κύμινο και την πάπρικα και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους περίπου 30 δευτερόλεπτα.


Προσθέστε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν ανακατεύοντας κατά διαστήματα, 10 με 15 λεπτά.
Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι και ζάχαρη βάση της γεύση σας.
Περάστε την σάλτσα από μπλέντερ η σάλτσα θα πρέπει να είναι μέτρια πηκτή. Εάν είναι πάρα πολύ παχιά, προσθέστε λίγο νερό ακόμα.  Η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 4 ημέρες στο ψυγείο σε ένα αεροστεγές δοχείο έτοιμη για χρήση.


τελείωμα
Χωρίζουμε το μείγμα σε μπολάκια πυρέξ για ατομικές μερίδες 6 έως 8 ατομικές μερίδες.

Ανακατέψτε το μισό του μαϊντανού και σπάστε μέσα στην σάλτσα ένα αυγό σε κάθε μπολάκι. Τοποθετήστε τα μπολάκια μέσα στον φούρνο και ψήστε για περίπου 15 έως 20 λεπτά, μέχρι που τα αυγά να ψηθούν. Πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως με πίτες και μία κουταλιά σος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: