Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Μοσχαρίσιο ρολό στην κατσαρόλα

Υλικά
1 1/5 –2 κιλά μοσχάρι χωρίς λίπος τυλιγμένο σε δίχτυ
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι στα τέσσερα
2 μεγάλα καρότα στα τέσσερα
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
200 ml λευκό ξηρό κρασί αρετσίνωτο
Χυμός ενός λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα καρότα και τα κρατάμε ολόκληρα. Ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το ρολό από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει καστανό χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι το σκόρδο και τα καρότα και τσιγαρίζουμε λίγο ακόμα σε μέτρια φωτιά (4 –5 λεπτά). Σβήνουμε με το κρασί.
 Όταν εξατμισθεί, ρίχνουμε ζεστό νερό, να φθάσει μέχρι τη μέση του ρολού. Κατεβάζουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε 1 ½ ώρα. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα άλλη μισή ώρα.
Αν δούμε ότι δεν έχει υγρό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Ρίχνουμε το λεμόνι και αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσπέπαστη για 15 λεπτά, ώστε να πήξει η σάλτσα.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα καρότα. Τα περνάμε από το μούλτι μαζί με το ζωμό για να φτιάξουμε μια πυκνή, αρωματική σάλτσα.


Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε φέτες, και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του. Ταιριάζει με σκέτο λευκό ρύζι ή ρύζι  με λαχανικά ή πατάτες τηγανιτές ή πουρέ πατάτας.
Μια καλή ιδέα, είναι να προσθέσουμε μανιτάρια σοταρισμένα σε βούτυρο μόλις ετοιμάσουμε την σάλτσα.

Αν δούμε πως η σάλτσα είναι αραιή, τη δένουμε με 1 κουταλιά της σούπας κορνφλάουρ διαλυμένη σε πολύ λίγο κρύο νερό, που την προσθέτουμε στο τέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: