Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Ένα σκέτο από γιουβέτσι

Μια φράση που τα παλιά χρόνια ακούγονταν στις ταβέρνες. Πολλοί την έχουμε ακούσει στις Ελληνικές ταινίες εποχής
Την εποχή αυτή το κρέας ήταν αρκετά ακριβό και οι εργάτες που είχαν λιγοστά χρήματα έπαιρναν για φαί (ένα σκέτο από γιουβέτσι) δηλαδή μόνο κριθαράκι χωρίς κρέας.
Οι ταβέρνες για να έχουν ποσότητα κριθαράκι χωρίς κρέας έφτιαξαν την συνταγή αυτή και ήταν όλοι ευχαριστημένοι.
Την συνταγή την έχουμε από την ταβέρνα του κυρ. Κωνσταντή στα ταμπούρια 1938 – 1976 περίπου που σταμάτησε να ανάβει την κουζίνα της.

Υλικά
1 κιλό κριθαράκι
4 κιλά κόκαλα από μοσχάρι

2 κρεμμύδια ξερά
3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
2 φύλλα δάφνης
4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο (τα μικρά περίπου 4 κουταλιές σούπας)
1 καυτερή πιπεριά
1 πατάτα μέτρια.
3 λίτρα νερό

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα κόκαλα, το 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, την πατάτα, τα φύλλα δάφνης, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά και αλάτι.
Ρίχνουμε το 2 λίτρα νερό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 3 ώρες. Στην αρχή ξαφρίζουμε την επιφάνια όσο χρειαστεί.
Όταν έχει βράσει καλά αφαιρούμε την πατάτα με προσοχή σε ένα μπολ. Στραγγίζουμε το ζουμί από τα κόκαλα.
Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε 1 κουταλιά σούπας λάδι και το άλλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Όταν αρχίσει να παίρνει χρώμα ρίχνουμε το πελτέ και ανακατεύουμε να αρχίσει να λιώνει.
Ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και ανακατεύουμε.
Συμπληρώνουμε το άλλο λίτρο νερό και μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε το κριθαράκι.
Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, λιώνουμε την πατάτα με ένα πιρούνι και το βάζουμε στην σάλτσα.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι και η σάλτσα να είναι ρευστή ακόμα. (προσέχουμε να είναι αραιή γιατί το κριθαράκι τραβάει υγρό ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: