Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Σπιτικό αρωματικό βούτυρο

Φτιάξτε σπιτικό αρωματικό βούτυρο με τα χέρια σας και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για να έχετε κάθε στιγμή όποιο τραβάει η όρεξή σας ή σηκώνει το πιάτο σας.
Το πρώτο που χρειάζεται είναι φυσικό αγελαδινό βούτυρο.
Το βασικό είναι το βούτυρο σας να έχει βγει απ’ το ψυγείο τουλάχιστον μια ώρα, για να μαλακώσει και να μπορεί να δουλευτεί με το πιρούνι. Από εκεί και πέρα αρκετή φαντασία και δημιουργικότητα, ένα πιρούνι, μερικά μπολ και τα αρωματικά της αρεσκείας σας, φρέσκα ή ξερά. Σε λίγα λεπτά θα έχετε έτοιμο το αρωματισμένο σας βούτυρο, για να μπει στο ψυγείο ή και στη κατάψυξη.
Εμείς θα σας δώσουμε μερικές ιδέες και τις αναλογίες των υλικών.


Βούτυρο με βασιλικό
250 γραμ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
1 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
1 κουταλιά φρέσκο μαϊντανό
2 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη σε λεπτό τρίφτη
1 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο τριμμένο
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μικρό μίξερ και τα πολτοποιείτε. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο μέχρι να πήξει. Τοποθετείτε το βούτυρο σε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο και το τυλίγετε σε ρολό.
Κλείνετε τις άκρες και το βάζετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Διατηρείται 1 μήνα. Συνοδεύει όμορφα ζυμαρικά και ριζότο.


Βούτυρο με σκόρδο
100 γραμ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τα σκόρδα και τα βράζετε για 5- 6 λεπτά. Τα βγάζετε από το νερό και τα στεγνώνετε.
Τα περνάτε από την πρέσα του σκόρδου. Τα προσθέτετε στο βούτυρο, μαζί με αλατοπίπερο (η ποσότητα εξαρτάται από το γούστο σας) και τα δουλεύετε να αναμιχθούν καλά.
κάνετε το βούτυρο κύλινδρο, το τυλίγετε με λαδόκολλα και κατόπιν με αλουμινόχαρτο, εξωτερικά, και το φυλάτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.


Βούτυρο με ροκφόρ
100 γραμ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
50 γραμ. ροκφόρ
1 κουταλάκι κονιάκ
1 κουταλάκι μουστάρδα

Εκτέλεση
Λιώνετε μ' ένα πιρούνι το ροκφόρ με το κονιάκ και τη μουστάρδα μέχρι να δώσει ομοιόμορφο μείγμα. Το προσθέτετε στο μαλακωμένο βούτυρο και αναμειγνύετε δουλεύοντας τα υλικά καλά.
Κάνετε το βούτυρο κύλινδρο, το τυλίγετε με λαδόκολλα και κατόπιν με αλουμινόχαρτο, εξωτερικά, και το φυλάτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.


Βούτυρο πικάντικο με πιπεριά
250 γραμ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
4 πράσινες πιπεριές ψημένες όχι πολύ καυτερές
3 σκελίδες σκόρδου
1-2 σταγόνες ταμπάσκο
3 ροδέλες πράσο ψιλοκομμένο
λίγη πάπρικα γλυκιά
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση
Κόβετε τις σκελίδες του σκόρδου στη μέση και αφαιρείτε το φύτρο. Ρίχνετε όλα τα υλικά στο μικρό μίξερ και τα πολτοποιείτε. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει λίγο μέχρι να πήξει. Κάνετε το βούτυρο κύλινδρο, το τυλίγετε με λαδόκολλα και κατόπιν με αλουμινόχαρτο, εξωτερικά, και το φυλάτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη. Το βούτυρο αυτό μπορεί να συνοδέψει ψητά κρέατα.


Βούτυρο με ξερά μυρωδικά
250 γραμ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
1 κουταλιά σούπας θυμάρι
1 κουταλάκι γλυκού φασκόμηλο
1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνη τζίντζερ

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε με πιρούνι όλα τα υλικά.

Κάνετε το βούτυρο κύλινδρο, το τυλίγετε με λαδόκολλα και κατόπιν με αλουμινόχαρτο, εξωτερικά, και το φυλάτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: