Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Μπιφτέκια κοτόπουλο με σάλτσα Του Volta Koyzina

Υλικά
1 κιλό κιμά κοτόπουλου
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού
¼ φλιτζάνι ζεστό γάλα
2 κουταλάκια γλυκού κέτσαπ καυτερή
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
½  κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά λάδι

Για την σάλτσα
1 κουταλιά σούπας αλεύρι
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί (προαιρετικό)

½ φλιτζάνι μανιτάρια κομμένα σε φέτες
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
μουλιάζουμε την ψίχα ψωμιού με το ζεστό γάλα.
Ανακατέψτε μαζί τον κιμά κοτόπουλου, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ψίχουλα ψωμιού, την κέτσαπ, το αυγό, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώστε καλά και μοιράστε το μείγμα σε 4-6 στρογγυλά μπιφτέκια, πιέζοντας ελαφρώς στο κέντρο του κάθε μπιφτεκιού.
Ζεσταίνετε μια κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετήστε τα μπιφτέκια στο τηγάνι γυρίζοντας για να ψηθούν και από τις δύο πλευρές σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Μεταφέρετε τα μπιφτέκια σε μια πιατέλα.
Γυρίστε τη θερμότητα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια και προσθέτουμε το βούτυρο στο τηγάνι. Όταν το βούτυρο λιώσει ανακατεύουμε ελαφρά το αλεύρι.
Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου το κόκκινο κρασί, αν θέλετε.
Συνεχίστε να ανακατεύετε ελαφρά το ζωμό, ξεκολλώντας όλα τα νόστιμα από τον πάτο του τηγανιού.
Μόλις η σάλτσα πήξει ελαφρά, βάλτε αλάτι και πιπέρι.
Εάν βάλετε μανιτάρια, είναι η ώρα να τα προσθέσετε στη σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι πολύ παχύ προσθέσετε επιπλέον ζωμό κοτόπουλου ή νερό μέχρι να ελαφριά πηχτή.

Ρίχνουμε το ζωμό πάνω από τα μπιφτέκια και γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε με πουρέ πατάτας και πράσινη σαλάτα ή ψητά λαχανικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: