Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ελληνική πανακότα

Η γιαγιά μου η Στέλλα ήταν μια από τις καλύτερες μαγείρισσες. Με καταγωγή από την Μικρά Ασία και μιας και ήταν από οικογένεια κτηνοτρόφων συνήθιζε να μας κάνει ένα γλυκό με γιαούρτι και γάλα το οποίο έπηζε με ζελατίνη και μας το έβαζε σε μπολάκια να το απολαύσουμε τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Εμείς σας το δίνουμε με μικρή παραλλαγή μιας και περιμένουμε την άνοιξη.
Υλικά
3 κουταλιές σούπας κρύο νερό
2 φύλλα ζελατίνη
3 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια γιαούρτι
1 ½ κουταλάκια γλυκού βανίλιας
¾ φλιτζανιού ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό. Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνη στο νερό για να μουλιάσουν. Αφήστε τα για 10 λεπτά μέχρι η ζελατίνη μαλακώσει.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το 1½ φλιτζάνι της κρέμας γάλακτος, το γιαούρτι και την βανίλια, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Όταν το μείγμα σιγοβράζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέστε τα φύλλα ζελατίνης αφού πρώτα τα έχετε στύψει με το χέρι σας.
Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν τελείως. Προσθέστε το ζεστό μείγμα κρέμα, ζελατίνη στο κρύο μίγμα γιαουρτιού κρέμας και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ποτήρια σερβιρίσματος, ή φορμάκια ή φλιτζάνια και αφήστε μέχρι να κρυώσει.
Μόλις το μείγμα κρυώσει εντελώς καλύψτε με πλαστική μεμβράνη που να εφαρμόζει στην επιφάνια και το βάζετε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον άλλες 6 ώρες.

Αν θέλετε μπορείτε στην επιφάνια να βάλετε χοντροκομμένα φρούτα εμείς σας προτείνουμε μάνγκο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: