Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ρολό κοτόπουλου (Ελληνική εκδοχή) από το Volta Koyzina

Μία άκρος Ελληνική συνταγή για ρολό κοτόπουλο. Ένα ελαφρύ γεύμα είναι αρκετά απλό να το ετοιμάσουμε για ένα δείπνο, αλλά φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό για ένα πάρτι. Σε συνδυασμό με μια σαλάτα και λίγο ψωμί το δείπνο είναι έτοιμο!
Υλικά
4 σνίτσελ από στήθος κοτόπουλου (περίπου 2 κιλά συνολικά)
3 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
150 γραμ. τριμμένη φέτα
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη, συν λίγο για γαρνίρισμα
Ξύσμα λεμονιού από ένα λεμόνι
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
½ φλιτζάνι ζωμό κότας ή νερό

1 κουταλιά σούπας βούτυρο
Ένα λεμόνι κομμένο σε φέτες για γαρνιτούρα

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το σκόρδο σε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για 1-2 λεπτά. Μην γίνει καφέ. Αφήστε στην άκρη.
Ψεκάστε κάθε σνίτσελ κοτόπουλου με αλάτι και πιπέρι. Απλώστε τριμμένη φέτα ομοιόμορφα και στα τέσσερα σνίτσελ, αφήνοντας τις άκριες χωρίς γέμιση.
Πασπαλίστε με τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και το μαγειρεμένο σκόρδο και το λάδι, αφήνοντας τις άκρες χωρίς γέμιση.


Κάνετε ρολό κάθε σνίτσελ και βάλτε το άνοιγμα προς τα κάτω.
Με σπάγκο μαγειρικής δέστε τα ρολά κατά μήκος σε τρία σημεία ανάλογα με το μήκος του ρολού.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε τις υπόλοιπες δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αφήστε να κάψει. Προσθέστε τα τέσσερα ρολά κοτόπουλο και σοτάρετε από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά.
Αφού πάρουν χρώμα τα ρολά σε όλες τις πλευρές βάλτε τα σε ταψί και στον φούρνο και ψήνουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα για να ξεκουραστεί.
Τώρα στο τηγάνι που σοτάραμε τα ρολά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ξύνουμε τον πάτο μέχρι κομμάτια από το κάτω μέρος του τηγανιού να ξεκολλήσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για να μειωθεί το κρασί  και να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου ή νερό και μαγειρεύουμε να μειωθεί μέχρι το μισό υγρό. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Προσθέστε οποιοδήποτε ζουμί έχουν βγάλει τα ρολά στην πιατέλα.


Κόβουμε τα ψημένα ρολά και τοποθετήστε τα πίσω στην πιατέλα ή σε πιάτα.

Χύνουμε σε κάθε ρολό την σάλτσα από το τηγάνι και πασπαλίστε ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη. Γαρνίρουμε την πιατέλα με φέτες λεμόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: