Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Κρεατοπιττάκια του Volta Koyzina

Όταν στην εποχή της γιαγιάς Στέλλας περίσσευε κρέας από μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο μας το έκανε πιττάκια για το σχολείο της επόμενης μέρας. Ακόμα θυμάμαι που αρπάζαμε από την πιατέλα για να φάμε την ίδια μέρα και μας φώναζε (είναι για αύριο για μαζί σας) αλλά πάντα είχε φροντίσει να περισσεύουν γιατί ήξερε ότι θα κλέβαμε κάποια.

Υλικά
Για τη ζύμη
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
8 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
440 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό

1 ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουταλάκια γλυκού νερό για το ψήσιμο

Για την γέμιση
2 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
1 φλιτζάνι κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κρέας (ή κοτόπουλο ότι μας περίσσεψε χωρίς κόκαλα) ψιλοκομμένο
1 κουταλιά γλυκού βούτυρο

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μίγμα με τα δάκτυλα, μέχρι να ενωθεί το αλεύρι με το βούτυρο.
Προσθέτετε το γιαούρτι και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα, πριν τη χρησιμοποιήσετε.

Για την γέμιση
Λιώνετε το βούτυρο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Βάζετε το κρέας ψιλοκομμένο και ανακατεύετε να πάρει λίγο χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει (δεν βάζουμε σε ζύμη ποτέ καυτά ή ζεστά γιατί θα κάτσει).

Για να ετοιμάσετε τα πιτάκια.
Χωρίζετε τη ζύμη σε 2 – 3 μέρη και τα πλάθετε σε μπάλες. Παίρνετε μία  μία τις μπάλες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγετε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλα πάχους ¼ εκατοστού
Με ένα πιατάκι γλυκού κόβετε στρογγυλούς δίσκους.
Στο τέλος μαζεύετε τη ζύμη που μένει μετά το κόψιμο, την ξαναπλάθετε σε μπάλα και την ανοίγετε ξανά σε φύλλο, για να κόψετε και άλλους στρογγυλούς δίσκους.


Συνεχίζετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης και βάζετε από 1 κουταλιά μείγμα κρεμμυδιού κρέατος, και μια κουταλιά τριμμένο τυρί στη μέση.
Ύστερα διπλώνετε τη ζύμη έτσι ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πιέζετε τις άκρες με πιρούνι βουτηγμένο σε νερό.


βάζετε τα πιτάκια σε ταψί που έχετε στρώσει λαδόκολλα και µε ένα πινέλο τα αλείφετε με το μείγμα του αβγού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.


Είναι τέλεια με σάλτσα γιαουρτιού που θα βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: