Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Σουφλέ πατάτας με ζαμπόν και τυρί

Αυτή την συνταγή μπορείτε να την κάνετε για ένα ελαφρύ κύριος βραδινό πιάτο ή για συνοδευτικό σε ένα γεύμα.
Μπορείτε αντί για ζαμπόν να χρησιμοποιήσετε και γαλοπούλα ή ακόμα να το αφαιρέσετε όταν το θέλετε για συνοδευτικό σε πιάτο με ψητό κρέας.
Ακόμα μπορείτε να το έχετε σχεδόν έτοιμο στο ψυγείο σαν για να διευκολυνθείτε με τον χρόνο στην ετοιμασία ενός τραπεζιού.
Υλικά
2 κιλά πατάτες
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλάκι γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι ή ½ κουταλάκι γλυκού ξηρό
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
¼ κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι γλυκού φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί τσένταρ
¾ κιλό ζαμπόν ή άλλο γαλοπούλα σε φέτες
250 γραμ. κομμένο σε φέτες τυρί μοτσαρέλα
½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση
Χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο ή κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τις πατάτες σε ψιλές φέτες. Κρατήστε τις σε ένα μπολ με κρύο νερό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώστε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το μαϊντανό και το θυμάρι. Σοτάρετε για περίπου τρία λεπτά ή μέχρι τα κρεμμύδια αρχίζουν να γίνονται διάφανα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέστε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για περίπου τρία λεπτά.
Προσθέστε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι, πιπέρι καγιέν, το μοσχοκάρυδο, την μουστάρδας και 1 ½ φλιτζάνια του τριμμένο τυρί τσένταρ. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το τυρί στην σάλτσα, στη συνέχεια, αφαιρέστε από τη φωτιά.
Αν θέλουμε να το έχουμε έτοιμο για να το ψήσουμε άλλη ώρα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά τις πατάτες και της στραγγίζουμε.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα ταψί που το αλείφουμε με λίγο βούτυρο αρχίζουμε να σαρώνουμε.
Ξεκινήστε με μια μικρή ποσότητα της σάλτσας στο κάτω μέρος του ταψιού. Απλώνουμε το ένα τέταρτο των πατατών πάνω από τη σάλτσα. Καλύψτε μετά από πάνω με το ένα τρίτο του ζαμπόν.
Επόμενο με το ένα τρίτο της υπόλοιπης σάλτσα και άλλο ένα τέταρτο από της πατάτες και τις μισές φέτες τυρί μοτσαρέλα.
Επαναλάβετε τα στρώματα μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλα τα υλικά αλλά στο τέλος θα πρέπει να είναι μια στρώση πατάτες και μια σάλτσας.


Πασπαλίστε την φρυγανιά στην επιφάνια ανακατεμένη με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί τσένταρ.
Ψήστε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για μία ώρα και 15 λεπτά ξεσκέπαστο να πάρει ένα χρυσαφή χρώμα στην επιφάνια.

Αφήστε για δέκα λεπτά να κρυώσει κόψτε και σερβίρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: