Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Κανταΐφι (Kanafah) με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα μήλου

Μία συνταγή που προέρχεται από την ανατολή. Στην Ελλάδα το έφεραν οι Έλληνες της Μικρά Ασία και από γενιά σε γενία έφτασε και σε εμάς.
Το φύλλο κανταΐφι ενώνετε με μυρωδάτο βούτυρο και στη συνέχεια επάνω του απλώνετε μαλακό λευκό κατσικίσιο τυρί και ολοκληρώνεται με άλω ένα φύλλο κανταΐφι. Ένα παχύ σιρόπι από ζάχαρη, το νερό, και λίγες σταγόνες ροδόνερο ή άνθη πορτοκαλιάς χύνεται πάνω στη ζύμη κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών του μαγειρέματος. Συχνά, στη επιφάνια μπαίνουν Θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης ως γαρνιτούρα.
Η γιαγιά Στέλλα το ετοίμαζε σε γιορτές και από την υπέροχη μυρωδιά του βούτυρου μαζευόμαστε να το γευτούμε. Στην επιφάνια εκτός από τα φιστίκια συνήθιζε να βάζει μαρμελάδα μήλου.

Υλικά
1 κιλό φύλλο κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

2 φλιτζάνια μοτσαρέλα, ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια κατσικίσιο τυρί τριμμένο
1/2 φλυτζάνι απλό σιρόπι
1/4 φλυτζάνι μαρμελάδα μήλο
1/2 φλυτζάνι φιστίκι Αιγίνης τριμμένο χοντρό

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι τον χυμό
1 κουταλιά σούπας γλυκόζη
2 βανίλιες

Εκτέλεση
Φροντίστε το κανταΐφι που θα επιλέξετε να είναι προσεγμένο, φτιαγμένο με καλές πρώτες ύλες, με λεπτές και ελαστικές ίνες και αφού ψηθεί να μείνει μέσα υγρό, μαλακό και βουτυράτο, αλλά απ΄έξω τραγανό και ροδοκοκκινισμένο. Και φυσικά μην παραλείψετε το καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι με τα χέρια μας να είναι ελαφρύ.
Βάζουμε το φύλο κανταΐφι σε ένα ταψί. Το ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο καλά. Αφαιρούμε το μισό κι το κρατάμε για μετά σε μεμβράνη για να μείνει μαλακό.
Στρώνουμε στο ταψί το μισό από το φύλλο στο κάτω μέρος σε ένα λαδωμένο ταψί σε ένα λεπτό στρώμα.


χτυπάμε τα τυριά σε ένα μπλέντερ έως ότου το μίγμα γίνει κρέμα και το απλώνουμε πάνω στο φύλλο μέσα στο ταψί.
απλώστε το υπόλοιπη φύλλο πάνω από τα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 20-30 λεπτά.


Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα μέχρι να γίνουν ένα μέτρια πηχτό σιρόπι
Καλύπτουμε την επιφάνια με μία λεπτή στρώση μαρμελάδα μήλου.

Σερβίρετε ζεστό καλύπτοντας το με μαρμελάδα μήλο και χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: