Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Τηγανιτή πατάτα

Οι τηγανιτές πατάτες είναι η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων.
Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά: είναι οικονομικές, μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα, ταιριάζουν σχεδόν με όλα τα φαγητά (αν χρησιμοποιηθούν ως συνοδευτικό) και είναι πεντανόστιμες και λατρεμένες. Το βασικό μειονέκτημά τους είναι ότι… παχαίνουν.

Η σωστή επιλογή
Το να διαλέξουμε πατάτες καλής ποιότητας, δεν είναι τελικά και τόσο εύκολη υπόθεση. Οι ποικιλίες της πατάτας είναι άφθονες, τόσο οι ελληνικής προέλευσης όσο και οι εισαγόμενες. Πώς όμως, μπορούμε να κάνουμε τη σωστή επιλογή;
Ένας έμπορας στην αγορά του Ρέντη μου είπε φιλικά ένα μυστικό για να μπορώ πρόχειρα να διαλέγω και το μοιράζομαι μαζί σας.
«Οι Αιγυπτιακές είναι οι φτηνότερες και οι ποιο δεύτερες» μου είπε.
«Έχουν θαμπό χρώμα λόγο του εδάφους και δεν είναι τόσο νόστιμες».


«Της Νάξου είναι ποιο νόστιμες και ποιο ασπριδερό εξωτερικά μαζί με την Δράμας κάνουν για όλα τα ίδει μαγειρέματος».


«Της Θήβας και Πελοποννήσου είναι σε σκούρο χρώμα νόστιμες και αυτές αλλά κάνουν για τηγάνισμα και για πουρέ».


«Πάντως να κοιτάς να είναι σφικτές και προσοχή να μην έχουν πράσινα στην επιφάνια γιατί αυτό προδιαθέτει ότι πάνε να βλαστίσουν και είναι αρκετά παλιές και όξυνες. Να μην είναι πολύ καθαρές. Οι πολύ καθαρές προδιαθέτει ότι έχουν πλυθεί και ένας παραγωγός δεν θα καθόταν να τις πλύνει καλά».


Τώρα για τηγανιτές πατάτες μετράει το κόψιμο τους, το λάδι που τις τηγανίζετε αλλά και ο τρόπος.
Αφού πλυθούν και ξεφλουδιστούν, οι πατάτες κόβονται σε μικρές λωρίδες πάχους περίπου ενός εκατοστού και στη συνέχεια, αν θέλετε, μπορείτε να τις τοποθετήσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό για να μην μαυρίσουν.


Θα στραγγίξουμε καλά πριν τις βάλουμε στο τηγάνι ή την φριτέζα.
Θα πρότεινα τηγάνι με διχτάκι (εγώ αυτό χρησιμοποιώ) για ποιο ευκολία.
Το λάδι μας πρέπει να είναι μέχρι το μέσον του τηγανιού. Το καλύτερο είναι να βάζετε ελαιόλαδο 2/3 και 1/3 σπορέλαιο μιας και καίγονται σε διαφορετική θερμοκρασία το λάδι μας θα κρατήσει καλύτερα
Θα σας δώσω με θερμοκρασία βάση της διαβάθμισης της κουζίνας για να διευκολύνω την χρήση.
Στην αρχή το μάτι το βάζουμε στο 10 μέχρι να πάρει το λάδι θερμοκρασία άλλα να μην καεί. Ρίχνουμε τις πατάτες σκεπάζουμε το τηγάνι και κατεβάζουμε στο 7. Αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά. Έτσι θα πάρουνε μία δόση ψησίματος σε ολόκληρα τα κομμάτια πατάτας.
Αν χρησιμοποιούμε διχτάκι το κουνάμε αριστερά δεξιά μία φορά. Αν όχι δεν τις ανακατεύουμε ακόμα για να μην διαλύσουν.
Ανεβάζουμε την θερμοκρασία στο 10 βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για 5 λεπτά. Τώρα είναι η ώρα του ανακατέματος όταν δεν έχουμε διχτάκι. Αν έχουμε το κουνάμε κάθε 5 λεπτά.


Έτσι με το δυνατό στην φωτιά θα ξεροψηθούν εξωτερικά και θα είναι μαλακές μέσα.

Ελπίζοντας ότι σας δώσαμε μια ιδέα σας ευχόμαστε καλά τηγανίσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: