Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Πως κάνουμε ανθότυρο (ρικότα ricotta) και μυζήθρα

Το ανθότυρο είναι ένα υπέροχο μαλακό, ελαφρύ, κρεμώδες τυρί.
Όταν ακούγαμε για σπιτικό τυρί σκεφτόμασταν ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει όμως τελικά αποδείχτηκε ότι γίνεται πολύ εύκολα. Τα γάλατα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του τυριού είναι το πρόβειο, το κατσικίσιο και το αγελαδινό γάλα.
Το πρόβειο γάλα έχει πολλά λιπαρά και κάνει περισσότερο και μαλακό τυρί ενώ το κατσικίσιο κάνει λιγότερο και πιο σκληρό τυρί. Το ιδανικό είναι να βάλουμε και από τα δυο γάλατα για να έχουμε ένα τέλειο τυρί.

Ας δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε
Υλικά
4 φλιτζάνια πλήρες γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
5 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού (περίπου 2-3 λεμόνια)

τουλπάνι ή τσαντίλα
1 κουταλάκι χοντρό αλάτι για τη συντήρηση

Εκτέλεση
Η διαδικασία για την παρασκευή όλων των μαλακών τυριών είναι η ίδια.
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Αν φτιάξουμε το ανθότυρο ή μυζήθρα με πρόβειο και κατσικίσιο γάλα δεν προσθέτουμε κρέμα γάλακτος.


Βράζουμε το γάλα σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά μέχρι το γάλα να “φουσκώσει”. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με μια ξύλινη κουτάλα για να μη μας κολλήσει το γάλα.
Όταν το γάλα “φουσκώσει” το αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε να πάει παντού ο χυμός λεμονιού. Θα παρατηρήσουμε ότι το γάλα έχει αλλάξει μορφή μοιάζει με πηχτό χυλό με μικρά κομματάκια πηγμένου γάλακτος.
Ξαναβάζουμε το γάλα στην εστία σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε για 5 λεπτά.


Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε ένα σουρωτήρι και απλώνουμε το τουλπάνι.
Αποσύρουμε το γάλα από την εστία και στραγγίζουμε το γάλα στο τουλπάνι.


Το υγρά από το γάλα που συγκεντρώνονται στην κατσαρόλα είναι το τυρόγαλο. Το τυρόγαλο μπορούμε να το κρατήσουμε να προσθέσουμε γάλα και να το ξαναβράσουμε. Έτσι θα έχουμε ένα δεύτερο τυρί με το τυρόγαλο από το πρώτο. 
Σφίγγουμε δυνατά το τουλπάνι και το δένουμε.


Μπορούμε να κρεμάσουμε το τουλπάνι σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για να στραγγίξουν όλα τα υγρά από το γάλα ή να το αφήσουμε στο σουρωτήρι τοποθετώντας ένα βάρος από πάνω του. Μετά από 8 ώρες ανοίγουμε το τουλπάνι και το τυράκι μας είναι έτοιμο για κατανάλωση. Αυτή η συνταγή μας έδωσε 550 γραμμάρια φρέσκο ανθότυρο.

Εναλλαγή
Κόβουμε το τυρί σε φέτες, το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι ή ολόκληρο το τυρί το πασπαλίζουμε με αλάτι και το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη. Το βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο στη θήκη συντήρησης των φρούτων και των λαχανικών σε αεροστεγές δοχείο. Όσο παραμένει στο ψυγείο τόσο περισσότερο σκληραίνει.  Το αλάτι προσθέτει γεύση στο τυρί και βοηθάει στην πρόληψη ανάπτυξης εχθρικών βακτηρίων. Επίσης απορροφά την περιττή υγρασία, βοηθάει στο να αποβάλει περισσότερη πρωτεϊνη ορού του γάλακτος και κάνει πιο σκληρό το τυρί. Καταναλώνουμε το τυράκι  μας σε διάστημα δυο εβδομάδων. Έτσι κάνουμε το ανθότυρο μυζήθρα. Θα χρειαστεί  2-4 εβδομάδες ανάλογα με την εποχή.



Αν θέλουμε να προσθέσουμε στο τυρί βότανα ή να το κάνουμε λίγο πιο πικάντικο ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και προσθέτουμε τα βότανα και το πιπέρι καγιέν ή τα μπαχαρικά όταν σουρώσουμε το γάλα στο τουλπάνι. Ανακατεύουμε για να πάνε παντού τα βότανα και μετά δένουμε το τουλπάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: