Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Μπακαλιάρος πλακί με χόρτα στην κατσαρόλα

Υλικά
1 κιλό ή 4 - 5 κομμάτια μπακαλιάρο παστό, ή φιλέτο
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
3 ντομάτες ώριμες περασμένες στο μούλτι
3 κρεμμύδια σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 σφηνάκι κρασί
½ ματσάκι μαϊντανό
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κιλό χόρτα (όποια σας αρέσουν)

Εκτέλεση
Κόβουμε και ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο αν είναι παστός.


Λιώνουμε τις ντομάτες στο μούλτι, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, κόβουμε σε φέτες τα κρεμμύδια και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Σε μπολ ανακατεύουμε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη. Λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Όταν τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα, ρίχνουμε τον μπακαλιάρο και γυρνάμε να σοταριστεί και από τις δύο πλευρές.


Ρίχνουμε το κρασί και κουνάμε την κατσαρόλα να εξατμιστεί το αλκοόλ του μετά βάζουμε το μείγμα ντομάτας πελτέ και τελειώνουμε με τον μαϊντανό.
Ρίχνουμε δύο κούπες νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει, σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
Έχουμε καθαρίσει τα χόρτα και τα έχουμε ξεπλένει καλά.
Ρίχνουμε τα χόρτα και τα βοηθάμε να περάσουν στην σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση μέχρι να ψηθούν τα χόρτα και  να απορροφήσει ο μπακαλιάρος τα υγρά του και να μείνει με λίγη σάλτσα, (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό).


(Όταν βάλουμε το μπακαλιάρο, δεν ανακατεύουμε για να μην τον λιώσουμε, αλλά κουνάμε συνέχεια την κατσαρόλα, για να μην μας κολλήσει).

Εναλλακτικά , μπορούμε να τελειώσουμε το φαγητό μας, στο φούρνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: