Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Κρεμώδη σαλάτα (ντιπ) από φασόλια γίγαντες (νηστίσιμη)

Η συνταγή έχει μέσα μόνο ελαιόλαδο. Αν νηστεύετε και το λάδι μπορείτε να την κάνετε και χωρίς αυτό.
Είναι πολύ καλή σε σάντουιτς με γαρίδες ή ψητό καλαμάρι αλλά και με τόνο όταν δεν νηστεύουμε.
Υλικά
2 φλιτζάνια ξερά φασόλια λευκά γίγαντες
4 φλιτζάνια νερό για εμποτισμό
2 φλιτζάνια νερό για το μαγείρεμα
2 φύλλα δάφνης
1 μεγάλο κλωνάρι φρέσκο ​​θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
½ λεμόνι Ξύσμα
1 κουταλιά σούπας κάπαρη στραγγισμένη
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο ή 2 κουταλάκια γλυκού ξηρό φασκόμηλο
1 κουταλάκι γλυκού φρέσκο ​​θυμάρι

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Λίγοι αλέθει μαύρο πιπέρι
1 Πρέζα πιπέρι καγιέν
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Βάλτε τα φασόλια με τέσσερα φλιτζάνια νερό να μουλιάσουν για 24 ώρες.
Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
Βάλτε τα φασόλια και δύο φλιτζάνια νερό, τη δάφνη και το κλαδάκι του θυμαριού σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει βράση σκεπασμένο. Αφήστε να σιγοβράσει με το καπάκι για 45 λεπτά έως μία ώρα.
Τα φασόλια πρέπει να είναι μαλακά και τρυφερά, αν όχι, να αφήστε τα να μαγειρευτούν παραπάνω και να ελέγχοντας τα κάθε πέντε λεπτά.
Στραγγίζετε και κρατήστε το νερό τους θα το χρησιμοποιείται αργότερα στη συνταγή.
Αφήστε να κρυώσουν τα φασόλια και το υγρό τους τελείως πριν συνεχίσετε.
Τοποθετήστε τα κρύα πλέων φασόλια και ¼ φλιτζάνι του υγρού τους σε έναν μπλέντερ με όλα τα άλλα συστατικά και χτυπήστε μέχρι να αναμιχθούν καλά.
Αν χρειαστεί και είναι πολύ πηχτό χρησιμοποιήστε περισσότερο από το υγρό τους.
Ρυθμίστε την γεύση για αλάτι και πιπέρι.
Για να σερβίρετε, αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο στην κορυφή.

Σερβίρετε με φέτες φρυγανισμένο ψωμί ή κράκερ. Συνοδεύει καλά θαλασσινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: