Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Πως καθαρίζουμε φρέσκιες αγκινάρες

Τώρα είναι που στην αγορά δειλά δειλά εμφανίζονται οι πρώτες αγκινάρες.
Πριν σας δώσουμε κάποιες συνταγές είναι ευκαιρία να σας πούμε πώς τις καθαρίζουμε.

Θα χρειαστούμε μια λεκάνη με κρύο νερό, 1 λεμόνι, 1 μαχαίρι κοφτερό και 1 κουταλάκι.
Μέσα στη λεκάνη βάζουμε κρύο νερό και το χυμό από 1/2 λεμόνι μαζί με τη λεμονόκουπα.
Κρατούμε την άλλη λεμονόκουπα για να αλείψουμε τις καθαρισμένες. Αυτό γίνετε για να μην μας μαυρίσουν και να μείνουν τρυφερές.

Κατ’ αρχάς βάζουμε γάντια, για να μη μαυρίσουν τα χέρια μας.
Κόβουμε το κοτσάνι της αγκινάρας, στα 2-3 εκατοστά από τη βάση της, εκτός κι αν θέλουμε να βάλουμε την αγκινάρα σε ταψί, οπότε κόβουμε εντελώς το κοτσάνι.


Τραβάμε και βγάζουμε με το χέρι, τα σκληρά φύλλα της αγκινάρας. Την καθαρίζουμε γύρω γύρω μέχρι να φτάσουμε στα τρυφερά φύλλα της.


Βάζουμε στο πλάι την αγκινάρα και κόβουμε το πάνω μέρος της (καρδιά ή κεφάλι) με κοφτερό μαχαίρι ή με ψαλίδι.


Με κουταλάκι, αφαιρούμε το εσωτερικό της καρδιάς της αγκινάρας (το μαλλιαρό μέρος).


Καθαρίζουμε γύρω-γύρω το σκληρό και τραχύ, πράσινο μέρος του κοτσανιού, για να φύγουν οι ίνες και το περνάμε με την λεμονόκουπα ώστε να αλειφθεί με λεμόνι.



Βάζουμε κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι, μέχρι να τις μαγειρέψουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: