Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Τουρσί κουνουπίδι με καρότα και κόκκινη πιπεριά

Υλικά
1 κουταλάκι γλυκού σπόροι κόλιανδρο
1 κουταλάκι γλυκού σπόρους μουστάρδας
1/2 κουταλάκι γλυκού σπόρους κύμινου
2 φλιτζάνια ξίδι μηλίτη
5 σκελίδες σκόρδου αποφλοιωμένες και χοντρά κομμένες
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού κουρκουμά
1/4 κουταλάκι γλυκού τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά
1 κεφάλι κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια (περίπου 4 φλυτζάνια)
5 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες ή μπαστουνάκια (περίπου 2 φλιτζάνια)
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κύβους (περίπου 1 φλιτζάνι)


Εκτέλεση
Βάλτε τον κόλιανδρο, την μουστάρδα σπόρους, το κύμινου σε μια μικρή κατσαρόλα. αφήστε τα μπαχαρικά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους περίπου 2 λεπτά.
Προσθέστε το ξύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το κρεμμύδι, την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τον κουρκουμά, την καυτερή πιπέρια, και 2 φλιτζάνια νερό στα μπαχαρικά. Φέρτε σε σημείο βρασμού.


Για τουρσιά που θα είναι στο ψυγείο
Βάζουμε το κουνουπίδι, τα καρότα, και τις πιπεριές σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα γυάλινο μπολ. Ρίξτε την καυτή άλμη πάνω από τα λαχανικά. Αφήστε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια κλείστε τα δοχεία και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 μέρες πριν την κατανάλωση. Θα διατηρηθούν μέχρι 14 ημέρες.


Για να κάνετε τα τουρσιά κονσέρβα
Βάλτε τα λαχανικά σε καυτά βάζα. Χύστε την καυτή άλμη πάνω από τα λαχανικά, αφήνοντας 1 πόντο κενό. Κουνήστε για να φύγουν τυχόν φυσαλίδες αέρα (οι παγιδευμένες φυσαλίδες αέρα μπορεί να σπάσουν το βάζο).


Σκουπίστε τα καπάκια των βάζων με ένα υγρό πανί. Κλίσετε τα βάζα με τα καπάκια σφίγγοντας με το χέρι και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Αποθηκεύστε τις τουρσιά για τουλάχιστον για 7 ημέρες πριν το άνοιγμα. Σφραγισμένα θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 5 μήνες. Μετά το άνοιγμα διατηρούνται στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: