Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Σαλάτα θαλασσινών (γίνετε και νηστίσιμη)

Η άνοιξη είναι προ των πυλών και πρέπει να αρχίσουμε τις ετοιμασίες μας.
Μια καλοκαιρινή σαλάτα που μπορείς να έχεις τα υλικά της έτοιμα και να την συναρμολογήσεις τελευταία στιγμή στο σπίτι ή στην εκδρομή.
Υλικά
1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα
1 κιλό γαρίδες καθαρισμένες μεσαίο μέγεθος
½ κιλό χτένια καθαρισμένα
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος ή νερό (για νηστίσιμη)
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοτριμμένο
¼ φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης τουρσί
1 κουταλιά στραγγισμένη κάπαρη
6 χωρίς κουκούτσι ελιές σε φέτες
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
¼ κουταλάκι γλυκού κόκκινο πιπέρι

1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​ μαϊντανό
4 κουταλιές σούπας βινεγκρέτ (χυμό από 1 λεμόνι, 1 κουταλιά γλυκού μουστάρδα, 3 κουταλιές ελαιόλαδο, χτυπημένα όλα μαζί)
2 κουταλιές σούπας ούζο ή ρακί

Εκτέλεση
Αν έχετε πάρει φρέσκα ψαρικά τότε τα καθαρίζετε και κόβετε τα καλαμάρια σε μεγάλα κομμάτια.
Αν έχετε πάρει κατεψυγμένα τότε τα αφήνετε από ποίο πρίν να αποψυχθούν εντελώς.
Και στις δύο περιπτώσεις τα πλένετε καλά και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.
Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 2 λεπτά.
Δυναμώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε όλα τα ψαρικά μας μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρουν χρώμα οι γαρίδες.
Σβήνουμε με το ούζο αλατοπιπερόνουμε αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και βάζουμε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πήξει η σάλτσα.
Βγάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ψαρικά μας. Τις πιπεριές τουρσί, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, την κάπαρη, τις ελιές και τέλος περιχύουμε με την βινεγκρέτ (όπως αναγράφουμε στα υλικά σε βαζάκι βάζουμε το λεμονί, το λάδι και την μουστάρδα. Κλείνουμε το καπάκι και χτυπάμε καλά).
Ανακατεύουμε την σαλάτα μας και την απολαμβάνουμε.


Σχ. Σ. αν αφαιρέσετε την κρέμα γάλακτος και την αντικαταστήσετε με λίγο νερό θα έχετε μια νηστήσιμη εκδοχή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: