Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Πως τεμαχίζουμε ένα κοτόπουλο

Σήμερα θα σας δείξουμε με εικόνες και περιγραφή πώς μπορείτε να τεμαχίσετε ένα κοτόπουλο.
Είναι χρήσιμο μιας και το ολόκληρο κοτόπουλο είναι πολλές φορές φτηνότερο από τα τεμαχισμένα.
Εκτός αυτού μπορείτε να τεμαχίσετε περισσότερα από ένα και να μοιράσετε τα κομμάτια ανάλογα με την συνταγή που θα θέλετε να φτιάξετε.
Μην ξεχνάτε ότι η πλάτη που σε πολλές συνταγές δεν χρησιμοποιείτε μπορεί να σας δώσει ένα υπέροχο ζωμό για σούπα.
Η πρώτη επισήμανση και ποιο σημαντική είναι το καλό πλύσιμο μετά την κοπή του νεροχύτη, του ξύλου κοπής αλλά και του μαχαιριού για να αποφύγουμε κάθε μόλυνση  από το κοτόπουλο.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά τα χέρια σας πριν και μετά από κάθε βήμα.
Εάν σκουπίζοντας τα χέρια σας σε μια πετσέτα πιάτων, τότε πρέπει να πάει για πλύσιμο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.


Σε ένα καθαρό νεροχύτη, αφαιρέστε το περιτύλιγμα από το κοτόπουλο και πετάξτε το στον κάδο σκουπιδιών.
Ξεπλύνετε το κοτόπουλο με κρύο νερό, μέσα και έξω.


Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα καθαρό ξύλο κοπής και με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, αφαιρέστε το πόδι και το μηρό.
Για να το κάνετε αυτό, βάλτε το μαχαίρι κάτω από το δέρμα μεταξύ του κνήμη και του μηρού ενώ κρατάτε την άκρη της κνήμη. Σε αυτό το σημείο, απλώς κόψτε το δέρμα.
Όταν η κνήμη και ο μηρός έχει ανοίξει, πιάστε σταθερά το πόδι και λυγίστε το προς τα πίσω.
Θα δείτε το σημείο, όπου είναι συνδεδεμένο το οστό του μηρού. Τοποθετήστε την άκρη του μαχαιριού σας στο κέντρο και κόψτε το. απελευθερώνοντας την κνήμη και το μηρό από το κοτόπουλο. Κάντε το ίδιο και στην άλλη πλευρά.  Αφήστε τα πόδια στην άκρη.


Για να αφαιρέσετε τα φτερά, κάνετε την ίδια μέθοδο εκτός από το ότι τα φτερά συνδέονται από όλες τις πλευρές από το μυ. Για να βρείτε το σημείο, λυγίζετε το φτερό προς τα πίσω και θα πρέπει να δείτε το σημείο που υπάρχει η σύνδεση.
Με την άκρη του μαχαιριού σας, και κόψτε. Στη συνέχεια, απλά κόψτε γύρο το δέρμα και το κρέας. Επαναλάβετε το ίδιο και στην άλλη πλευρά. Αφήστε τα φτερά στην άκρη.


Για να αφαιρέσετε την πλάτη, είτε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδι της κουζίνας, κόψτε κατά μήκος της γραμμής του κίτρινου λίπους στην πλευρά του που είναι ορατό σε κάθε πλευρά. Μπορείτε να κάνετε την μια πλευρά και μετά την άλλη ή αν κρατήσετε το κοτόπουλο με τον λαιμό προς τα κάτω να κόψτε και τις δύο πλευρές με τη μία. Αυτή η γραμμή του λιπώδους ιστού είναι όπου το εμπρός συναντά το πίσω κομμάτι και το μαχαίρι γλιστρά εύκολα μεταξύ των δύο μερών των οστών. Όταν φτάσετε κοντά στο τέλος, το μαχαίρι σας θα συναντήσει κάποια αντίσταση. Αυτό είναι όπου το σημείο της πλάτης και του στήθους ενώνονται.
Είναι αρκετά εύκολο βάλτε πίεση στα δύο μέρη και θα ανοίξουν και θα απελευθερωθεί το στήθος από τη πλάτη. Τοποθετήστε την πλάτη και τον λαιμό σε σακούλα για να τον χρησιμοποιήσετε για ζωμό ή για σούπα.
Αφήστε το στήθος στην άκρη.


Τώρα έχουμε το κομμάτι με τα δύο στήθη, τις δύο φτερούγες και τα δύο πόδια.


Κόψτε τις άκρες από τις φτερούγες βάζοντας πίεση στο μαχαίρι στο σημείο σύνδεσης. Στο σημείο αυτό είναι σαν χόνδρος και είναι εύκολο να κοπεί.
Μπορείτε τις άκρες να τις βάλετε και αυτές για ζωμό αν δεν έχετε κάποια συνταγή για αυτές.
Μπορείτε να διαχωρίσετε και το άλλο κομμάτι εάν επιθυμείτε στο σημείο σύνδεσης ή αφήστε τα συνδεδεμένα. Για να το διαχωρίσετε, κρατήστε το φτερό σαν ένα V με τα δύο άκρα προς τα επάνω. Κόψτε με το μαχαίρι από πάνω προς το σημείο που ακουμπά ευθεία προς τα κάτω. Αν γίνει σωστά, η λεπίδα θα γλιστρήσει δεξιά μέσα από το κέντρο της άρθρωσης.


Για τα πόδια τώρα τοποθετήστε το πόδι με το δέρμα προς τα κάτω και βρείτε τη γραμμή του λιπώδους ιστού που υπάρχει ανάμεσα τους. Κόψτε με το μαχαίρι σας μέσα από αυτή τη γραμμή μέχρι να κοπεί μέχρι τέλους. Επαναλάβετε και στο δεύτερο πόδι.


Το επόμενο είναι ίσως το πιο λεπτό σημείο όλου του επιχειρήματος. Γυρίστε το δέρμα του στήθους προς τα κάτω. Το οστό που τρέχει μεταξύ τους είναι το στέρνο. Στην άκρη του οστού, υπάρχει ένα μικρό στρογγυλό λευκό τμήμα που μοιάζει με ένα κουμπί. Τοποθετήστε την άκρη του μαχαιριού σας σε αυτό το κουμπί και πιέστε ελαφρά. Αυτό θα σας επιτρέψει να γλιστρήσουν τα δάχτυλά σας κάτω από τη λεπτή μεμβράνη που κρατά το στέρνο στη θέση του. Με τους δύο αντίχειρες σας, να ξεκινούν από την τομή και τραβήξτε τους προς τα κάτω μεταξύ της μεμβράνης και του κρέατος του στήθους με την κορυφή του αντίχειρα σας που τρέχει κατά μήκος του λευκού χόνδρου που συνδέεται με την καρίνα.
Στη συνέχεια, με το μαχαίρι σας κόψτε ελαφρώς και στις δύο πλευρές του προεξέχοντος στέρνου. Στη συνέχεια, πιάσε την καρίνα και το χόνδρο και τραβήξτε ευθεία προς τα έξω. Μερικές φορές η καρίνα είναι μακριά από τον χόνδρο και αν συμβεί αυτό απλά τραβήξτε το καθένα ξεχωριστά.


Τώρα γυρίστε το στήθος με το δέρμα προς τα επάνω και κόψτε στο κέντρο για να διαχωρίσετε με το μαχαίρι σας τα δύο στήθη.


Πρέπει τώρα να έχετε δύο στήθη, δύο πόδια, δύο μηρούς, δύο φτερά. Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να απολυμάνουμε όλα τα σημεία του πάγκου και τα εργαλεία μας.


Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να τεμαχίσετε ένα κοτόπουλο αλλά εμείς προτιμούμε αυτόν και τον βρίσκουμε ποιο εύκολο και απλό.

Καλή επιτυχία και μην απελπιστείτε με την πρώτη προσπάθεια χριστήκαμε να διαλύσουμε ένα μέχρι να τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: