Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Η τέλεια κρεμμυδόσουπα

Υλικά
80  γραμμάρια βούτυρο
4 κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κουταλιές γλυκού αλεύρι
3 κλωναράκια θυμάρι
1 κουταλιές σούπας Βαλσάμικο
600 ml. ζωμό βοδινού κρέατος
Ελάχιστο κονιάκ
8 φέτες ψωμί, ιδανικό η μπαγκέτα
1 σκελίδα σκόρδο κομμένη στη μέση
100 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα


Εκτέλεση
Λιώνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά. Προθέτετε τα κρεμμύδια, αλατίζετε και μαγειρεύετε. Ανακατεύετε τακτικά μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν βαθύ καφέ χρώμα. Μόλις μαλακώσουν, μπορείτε να ανεβάσετε ελαφρώς τη φωτιά, αλλά να έχετε διαρκώς το νου σας εκεί. Η όλη διαδικασία θα κρατήσει γύρω στα 90 λεπτά με μια ώρα.
Στη συνέχεια, ρίξτε το αλεύρι και το θυμάρι και ανακατέψτε για λίγα λεπτά, πριν προσθέσετε το ξύδι. Συνεχίστε το ανακάτεμα, ξύνοντας από τον πάτο της κατσαρόλας το κρεμμύδι που έχει κολλήσει. Ρίξτε τον ζωμό κρέατος και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου  μια ώρα, ενώ εν τω μεταξύ έχετε προθερμάνει το γκριλ και τρίψει το σκόρδο στις φέτες ψωμιού.
Εν συνεχεία, αλείψτε τες με λίγο βούτυρο και ψήστε τες και από τις δύο πλευρές.

Τέλος, ρίξτε το κονιάκ στη σούπα και τσεκάρετε αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Για να σερβίρετε ρίξτε σε πυρίμαχα μπολ, και καλύψτε την επιφάνεια της σούπας με τις ψημένες φέτες ψωμιού και μπόλικο τριμμένο τυρί. Αφήστε τα μπολ στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρετε άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: