Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Κέικ με βερίκοκα και σαντιγί

Υλικά
700 γραμ. βερίκοκα πλυμένα κομμένα στην μέση
50 γραμ. βούτυρο
3 κουταλιά σούπας ζάχαρη
3 κουταλιά σούπας σταφίδα
Για το κέικ:
3 μεγάλα αβγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ½ φλιτζανάκι βούτυρο λιωμένο
1 ½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 βανίλιες
500 γραμ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Πλένετε τα βερίκοκα, τα ανοίγετε στη μέση και αφαιρείτε το κουκούτσι τους και τοποθετείτε τα με την μεριά που ήταν το κουκούτσι στον πάτο μιας φόρμας.
Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, κόβετε τα 50 γραμ. βούτυρο σε κυβάκια και το σκορπάτε κι αυτά πάνω από τα βερίκοκα. Ψήνετε τα βερίκοκα για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ χτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη για 8 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε τις βανίλιες, το βούτυρο και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Βγάζετε τη φόρμα με τα βερίκοκα από το φούρνο, σκορπάτε από πάνω κι ανάμεσα στα κενά που έχουν αφήσει στη φόρμα τις σταφίδες, με ένα πινέλο λαδώνετε τα πλαϊνά της φόρμας και αδειάζετε πάνω από τα βερίκοκα τη ζύμη του κέικ. 
Κατεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 175οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ροδοκοκκινίσει το γλυκό.



Ξεφουρνίζετε το κέικ και μετά από λίγο περνάτε ένα μαχαίρι μεταξύ του κέικ και των τοιχωμάτων της φόρμας για να το βοηθήσετε στο ξεφορμάρισμα. Το αναποδογυρίσετε σε πιατέλα και πρίν κρυώσει το πασπαλίζετε με ζάχαρη ή εναλλακτικά αφού κρυώσει φτιάχνετε την σαντιγί χτυπώντας σε μίξερ την κρέμα γάλακτος και βάζετε κουταλιές ή με κορνέ στην θέση που ήταν τα κουκούτσια ροζέτες σαντιγί και το σερβίρετε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: